Reklama

Dżem z cukinii to doskonały sposób na to, by wykorzystać nadwyżkę tego warzywa. Tym bardziej, że dżem z cukinii możesz zrobić zarówno z młodych, niedużych okazów jak i tych starszych, przerośniętych, które w wielu daniach nie smakują już tak, jak powinny.

Reklama

Oto 3 przepisy na dżem z cukinii: z dodatkiem cytryny, galaretki oraz jabłek. Zamiast jabłek możesz też eksperymentować z innymi owocami - dżem z cukinii i ananasa czy pomarańczy to także ciekawe połączenie smaków.

Spis treści:

  1. Dżem z cukinii z galaretką
  2. Dżem z cukinii z cytryną
  3. Dżem z cukinii z jabłkami

Dżem z cukinii z galaretką

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (obranej, bez pestek),
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • sok z 1 pomarańczy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce i przełóż do garnka. Podgrzewaj, aż woda odparuje, mieszając, by nie przywarła do dna.
  2. Dodaj cukier, sok z pomarańczy i obie galaretki. Zamieszaj, gotuj około 30 minut.
  3. Cukiniową masę przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Jeśli używasz weków lub nie jesteś pewna, czy pokrywki dobrze chwyciły, dżem z cukinii w słoikach możesz dodatkowo pasteryzować przez 10 minut. Następnie ostudź.

Jeśli chcesz, by dżem z cukinii miał jednolitą konsystencję, możesz przed włożeniem do słoiczków zblendować masę.

Dżem z cukinii z cytryną

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii bez pestek,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok i starta skórka z 2 cytryn,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż do garnka. Podgrzewaj, aż płyn odparuje, często mieszając.
  2. Po upływie około 30 minut dodaj pozostałe składniki: cukier, galaretkę, kwasek cytrynowy, skórkę i sok z cytryny.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
  4. Gorący dżem z cukinii przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem.
fot. Adobe Stock

Dżem z cukinii z jabłkami

Dżem z cukinii możesz przygotować także z dodatkiem jabłek lub innych owoców. Cukinia nadaje się również do marynowania - wypróbuj więcej przepisów na przetwory z cukinii.

Składniki:

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg zielonych jabłek,
  • 1 kg cukru,
  • 2 galaretki (cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe),
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego,
  • 2 łyżki cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię obierz i pozbaw pestek, a następnie zasyp cukrem, aż puści sok.
  2. Cukinię z cukrem gotuj na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
  3. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, dodaj do cukinii.
  4. Gotuj, aż jabłka wyraźnie zmiękną, a masa nabierze gęstej konsystencji.
  5. Dodaj cynamon i zestaw z ognia.
  6. Po kilku minutach dodaj galaretki oraz kwasek cytrynowy i dokładnie wymieszaj.
  7. Dżem z cukinii i jabłek przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 15 minut.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na cukinię:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...