Reklama

Przetwory z cukinii to doskonały pomysł, aby cieszyć się smakiem letnich warzyw jesienią i zimą. Mimo że cukinia to całoroczne warzywo, najsmaczniejsza (i najtańsza) jest w te wakacyjne miesiące. Możesz z niej przygotować warzywne dżemy, leczo a nawet ketchup.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na ketchup z cukinii
  2. Przepis na sałatkę z cukinii do słoików
  3. Przepis na marynowaną cukinię w słoikach
  4. Przepis na dżem z cukinii
  5. Przepis na leczo z cukinii do słoików
  6. Jak wybierać cukinię do przetworów?

Przepis na ketchup z cukinii

Na ketchup z cukinii możesz wykorzystać zarówno zielone, jak i żółte warzywa. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek i pieczonych mięs.

Składniki:

  • 4 duże cukinie,
  • 4 cebule,
  • 300 g koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soli,
  • 100 g cukru,
  • 100 ml octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj, przekrój na pół i wydrąż środek z gniazdami nasiennymi.
  2. Pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Dodaj do nich cebulę pokrojoną w piórka, całość zasyp solą i ostaw na kilka godzin.
  3. Po tym czasie postaw garnek na gazie, dodaj cukier i zagotuj.
  4. Wlej ocet i duś na wolnym ogniu przez około pół godziny.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i gotuj jeszcze 15 minut.
  6. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać, aby nie przypalić całości.
  7. Gorący ketchup z cukinii rozlej do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć.
  8. Odstaw do góry dnem, aż do całkowitego wystygnięcia.
ketchup z cukinii przepis

fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z cukinii do słoików

Sałatka z cukinii w słoikach to doskonały dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 4 cebule,
  • 2 papryki czerwone,
  • 2 papryki żółte,
  • 1 łyżka soli,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 7 liści laurowych,
  • 200 g cukru,
  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 200 ml octu jabłkowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w grubsze piórka. Warzywa przełóż do miski.
  2. Całość zasyp solą, dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj ocet, olej i cukier.
  4. Warzywa zalej zalewą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny.
  5. Po tym czasie warzywa powinny puścić dość sporo wody - całą przelej do oddzielnego garnka i odstaw na bok.
  6. Sałatkę z cukinii przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i ponownie zalej zalewą.
  7. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzuj przez około 15 minut.
fot. Adobe Stock

Przepis na cukinię marynowaną w słoikach

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się cukinia żółta, ponieważ nawet podczas marynowania zachowuje swój piękny, słoneczny kolor.

Składniki:

  • 4 średnie żółte cukinie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • 1 i 1/2 łyżki soli,
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 i 1/2 szklanki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Młodą cukinię umyj i pokrój w plastry.
  2. Przełóż do wyparzonych słoików, razem z czosnkiem i chili pokrojonymi w plasterki oraz kilkoma ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym.
  3. Przygotuj zalewę na bazie octu - dodaj do niego wodę, cukier, kurkumę.
  4. Cukinię w słoikach zalej gorącą zalewą.
  5. Zamknij dokładnie przykrywką, przełóż na blat do góry dnem i pozostaw cukinię w słoikach do ostygnięcia.
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z cukinii

Dżem z cukinii urozmaici smak drożdżowego ciasta i kanapek z twarogiem. Dodaj do niego jabłka, aby uzyskać przyjemną konsystencję i kwaskowaty smak.

Składniki:

  • 4 średnie żółte cukinie,
  • 3 jabłka,
  • 1 opakowanie cukru żelującego,
  • 200 g cukru
  • sok z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę. Przełóż do garnka.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę jabłka, sok z cytryn i gotuj przez około 2 godziny.
  3. Dodaj cukier i cukier żelujący i duś na wolnym ogniu jeszcze przez pół godziny.
  4. Dżem z cukinii przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć, ułóż na blacie do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
fot. Adobe Stock

Przepis na leczo z cukinii do słoików

Leczo z cukinii to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Możesz podawać je z ryżem, ziemniakami albo pieczywem.

Składniki:

  • 4 duże cukinie,
  • 4 papryki czerwone lub żółte,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzej olej.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną w kostkę. Smaż około 5-7 minut.
  3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, cukinię pokrojoną w grubszą kostkę, wodę i passatę pomidorową.
  4. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami i gotuj około 20 minut.
  5. Leczo z cukinii przełóż do wcześniej wyparzonych składników i szczelnie zakręć.
  6. Przełóż na blat do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
fot. Adobe Stock

Jak wybierać cukinię do przetworów?

Do dżemów, sosów lub leczo wybieraj średniej wielkości odmiany, w których znajdziesz mniejsze gniazda nasienne oraz watowatą powierzchnię.

Jeżeli chodzi o kolor – nie ma tutaj większego znaczenia. Możesz wybierać spośród białych, żółtych lub zielonych. Prezencja to jedyny powód, dla którego możesz eksperymentować z różnymi połączeniami kolorystycznymi.

Wybieraj jedynie jędrne, twarde cukinie - unikaj miękkich i tych przejrzałych. Drobne plamy i wgniecenia mogą być zdradliwe - w ich szczelinach może gromadzić się pleśń.

Reklama

Więcej przepisów na pyszną cukinię:

Reklama
Reklama
Reklama