Reklama

Szparagi na śniadanie to świetny pomysł na leniwy, weekendowy poranek. W śniadaniowych przepisach doskonale sprawdzą się zarówno szparagi zielone, jak i białe (te drugie wymagają nieco dłużej obróbki cieplnej).

Reklama

Na śniadanie podawaj szparagi cienkie i jędrne. Są najsmaczniejsze i nie będziesz musiała ich obierać.

Spis treści:

  1. Zielone szparagi z jajkiem na twardo
  2. Zielone szparagi z boczkiem
  3. Białe szparagi na śniadanie

Przepis na zielone szparagi na śniadanie

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 4 kromki świeżego pieczywa,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni grillowej rozgrzej masło.
  2. Ułóż szparagi i smaż je przez 10 minut, co jakiś czas obracając.
  3. Zdejmij szparagi i na tej samej patelni krótko zgrilluj kromki pieczywa.
  4. Jajka ugotuj na twardo - włóż je do wrzątku i gotuj około 7-8 minut. Każde z nich przekrój na pół.
  5. Na chleb wyłóż szparagi, następnie połówki jajka i majonez. Suto oprósz grubo zmielonym pieprzem. W tym zestawie doskonale sprawdzi się również ser feta.
fot. Adobe Stock

Przepis na zielone szparagi z boczkiem

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 4 plastry boczku,
  • 4 jajka,
  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj około 4-5 minut.
  2. Na suchej patelni podmaż plastry boczku. Gdy nieco tłuszczu się wytopi i kawałki będą już zrumienione, przełóż je na ręcznik papierowy.
  3. Na tej samej patelni i tłuszczu wytopionym z boczku przygotuj jajka sadzone - smaż przez 2-3 minuty, aż biało się zetnie (żółtko powinno został płynne). Oprósz jajka solą i pieprzem.
  4. W tosterze przygotuj pieczywo (jeśli nie masz go w swojej kuchni, możesz na 1-2 minuty wrzucić kromki na suchą patelnię grillową albo na 4-5 minut do piekarnika).
  5. Na talerz wyłóż pieczywo, następnie połóż szparagi, plaster boczku i jajko.
  6. Szparagi na śniadanie z boczkiem i jajkiem, podawaj z pomidorkami koktajlowymi lub innymi świeżymi warzywami.
śniadaniowe przepisy na szparagi

fot. Adobe Stock

Przepis na białe szparagi na śniadanie

Składniki:

  • pęczek białych szparagów,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka octu,
  • sos holenderski,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz, odłam stwardniałe łodygi i włóż do wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 6-7 minut.
  2. W garnku zagotuj wodę z octem. Jajka wbij bezpośrednio na wrzącą wodę i gotuj przez 4 minuty. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
  3. Szparagi ułóż na talerzu. Na wierzch połóż jajko i polej całość sosem holenderskim.
  4. Białe szparagi na śniadanie podawaj ze świeżą sałatką na bazie rzodkiewki i sałaty.
przepis na białe szparagi na śniadanie

fot. Adobe Stock

Reklama

Więcej przepisów na dania ze szparagami:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...