Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag mrożonych kalmarów
  • mąka ryżowa do panierowania
  • papryka ostra w proszku
  • olej ryżowy do smażenia
  • cytryna pokrojona w ósemki
  • sól
Reklama

Na dip:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Zobacz, jak przyrządzić kalmary!

  1. Kalmary rozmroź.
  2. Mąkę ryżową wymieszaj z ostrą papryką i solą.
  3. Do dużego rondla o grubym dnie lub patelni do głębokiego smażenia wlej olej na wysokość mniej więcej 7,5 cm.
  4. Podgrzej do temperatury 190 stopni C.
  5. Kalmary obtaczaj równo w mieszance z mąki.
  6. Kładź na sitku i potrząsaj w celu pozbycia się nadmiaru mąki.
  7. Delikatnie włóż krążki do gorącego oleju i smaż na złocisty kolor kilka minut.
  8. Wyjmij je łyżką durszlakową lub cedzakiem.
  9. Połóż na talerzu wyłożonym papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posyp solą.
  10. Na dip czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt, śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki.
  11. Wymieszaj i dopraw solą.
Reklama

Zobacz też świetne przepisy na sałatki:

Sałatka z ryżu
Sałatka z brokułami Magdy Gessler
Sałatka z makaronu i wędliny
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Sałatka z papryki

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...