Placki z dyni fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

PLACKI Z DYNI: placki z dyni na słodko i inne

Placki z dyni przygotowywane na bazie gotowego puree mogą być pysznym deserem lub pomysłem na obiad na słodko! Sprawdź nasze przepisy na doskonałe placki!
Sylwia Kazimierczuk / 18.10.2017 12:01
Placki z dyni fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Puree z dyni piżmowej lub muscat doskonale nadaje się do przygotowania pulchnych i delikatnych placków. Dodatek jabłka, mleczka kokosowego lub banana wzbogaci wersje na słodko. Dla miłośników pikantnych smaków możemy doprawić chili, cynamonem lub pieprzem. Sprawdź jak przygotować placki w zdrowszej wersji!

Placki z dyni na słodko

Oto składniki na placki z dyni na słodko:

  • 300 g dyni
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pół szklanki mleczka kokosowego
  • olej

Jak zrobić placki z dyni na słodko?

Dynie dokładnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut do miękkości. Następnie miksujemy na gładka masę i lekko studzimy. Dodajemy przesianą mąkę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i cukrem. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane podajemy z dodatkiem bitej śmietany i dżemu.

Placki z dyni na ostro

Oto składniki na placki z dyni na ostro:

  • 300 g dyni
  • średnia cebula
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Jak zrobić placki z dyni na ostro?

Dynię obieramy ze skórki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Studzimy i miksujemy na gładką masę. Podsmażamy na wcześniej posiekanej cebuli i miksujemy na gładkie puree. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Dodajemy przesianą mąkę. Smażymy  na rozgrzanej patelni z każdej ze stron przez minutę. Tak przygotowane placki z dyni możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej pietruszki.

Placki z dyni dla dzieci

Oto składniki na placki z dyni dla dzieci:

  • 200 g dyni
  • pół szklanki puree z jabłka
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1,5 szklanki mąki

Jak zrobić placki z dyni dla dzieci?

Dynię dokładnie obieramy ze skórki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę. Dodajemy puree z jabłka i jajko. Doprawiamy solą, cukrem oraz szczyptą cynamonu do smaku. Dodajemy przesianą mąkę i odstawiamy na chwilę. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane placki podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany lub topionej czekolady.

Zobacz inne przepisy na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/13.02.2018 11:24
Do takich placuszków najlepsza jest krupczatka, ja używam Szymanowskiej z Polskich Młynów. Placuszki są wtedy delikatniejsze :)