Puree z dyni piżmowej lub muscat doskonale nadaje się do przygotowania pulchnych i delikatnych placków. Dodatek jabłka, mleczka kokosowego lub banana wzbogaci wersje na słodko. Dla miłośników pikantnych smaków możemy doprawić chili, cynamonem lub pieprzem. Sprawdź jak przygotować placki w zdrowszej wersji!
Placki z dyni na słodko
Oto składniki na placki z dyni na słodko:
- 300 g dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta cukru
- pół szklanki mleczka kokosowego
- olej
Jak zrobić placki z dyni na słodko?
Dynie dokładnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut do miękkości. Następnie miksujemy na gładka masę i lekko studzimy. Dodajemy przesianą mąkę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy solą i cukrem. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane podajemy z dodatkiem bitej śmietany i dżemu.
Placki z dyni na ostro
Oto składniki na placki z dyni na ostro:
- 300 g dyni
- średnia cebula
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
Jak zrobić placki z dyni na ostro?
Dynię obieramy ze skórki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Studzimy i miksujemy na gładką masę. Podsmażamy na wcześniej posiekanej cebuli i miksujemy na gładkie puree. Doprawiamy solą, pieprzem oraz chili. Dodajemy przesianą mąkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej ze stron przez minutę. Tak przygotowane placki z dyni możemy serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany i posiekanej pietruszki.
Placki z dyni dla dzieci
Oto składniki na placki z dyni dla dzieci:
- 200 g dyni
- pół szklanki puree z jabłka
- jajko
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1,5 szklanki mąki
Jak zrobić placki z dyni dla dzieci?
Dynię dokładnie obieramy ze skórki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Miksujemy w blenderze kielichowym na gładką masę. Dodajemy puree z jabłka i jajko. Doprawiamy solą, cukrem oraz szczyptą cynamonu do smaku. Dodajemy przesianą mąkę i odstawiamy na chwilę. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane placki podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem bitej śmietany lub topionej czekolady.
Zobacz inne przepisy na przekąski