Jak zrobić majonez domowy? Tradycyjny przepis
Przepis na to, jak zrobić majonez domowy, opiera się na jajkach, oleju soli, pieprzu. Warto włożyć składniki do wysokiego słoika. By majonez wyszedł gładki, użyj blendera. Domowy majonez wegetariański wykonasz z aquafaby (wody po ciecierzycy).
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 jaja,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka musztardy,
- solidna szczypta pieprzu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Przygotowanie:
Jeśli spróbujesz domowego majonezu, prawdopodobnie nie będziesz kupować już gotowych. Przepis na majonez z jajek i oleju jest banalnie prosty i możesz go personalizować wedle upodobań.
Domowy majonez ma tę zaletę, że to ty decydujesz o zawartości soli, pieprzu czy konsystencji. Możesz dodać do niego płatki chilli lub kapary. Przepis na majonez możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego, czy ma służyć jako dodatek do jaj faszerowanych czy np. sałatki jarzynowej.
Jak zrobić majonez?
- Przygotuj wysokie naczynie lub słoik, w którym mieści się końcówka blendera.
- Do naczynia wbij jajka, dodaj przyprawy, musztardę, olej i sok z cytryny.
- Wszystkie składniki na domowy majonez wymieszaj blenderem, umieściwszy końcówkę blendera na samym dnie, a po powstaniu emulsji powoli podnoś nasadkę, by całość dobrze się połączyła.
- Gotowy domowy majonez w razie potrzeby możesz zagęścić olejem. Jeśli zależy ci, aby zrobić majonez domowy o rzadszej konsystencji, dodaj łyżkę lub dwie gorącej wody.
- Majonez z jajek możesz przechowywać max. 2 tygodnie w lodówce.
Wegański domowy majonez
Jak zrobić majonez wegański bez jajek? Domowy majonez bez jaj wykonasz w podobny sposób, ale potrzebujesz do niego aquafaby, czyli wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy lub po cieczy z puszki po cieciorce (125 ml).
Przepis na wegański majonez jest równie prosty, ale wymaga posiadania płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne, 1 łyżka), octu (2 łyżki) oraz dodatkowego słodzika w postaci np. syropu z agawy. Do smaku dodaj sól i pieprz, nie pomijaj musztardy - 3/4 łyżeczki powinno wystarczyć.
Po blendowaniu składników dodawaj stopniowo olej - ok. 1,5 szklanki. Warunki przechowywania są takie same, jak w przypadku przepisu na klasyczny majonez z jajek.
Zainteresują cię też przepisy na: Pyszny wegetariański pasztet - nie uwierzysz, jakie to prosteDomowy chleb smakuje jak żaden inny - prosty przepis
Jajka faszerowane awokado - zaskocz swoich gości