Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 jaja,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka musztardy,
  • solidna szczypta pieprzu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Reklama
Przygotowanie:

Jeśli spróbujesz domowego majonezu, prawdopodobnie nie będziesz kupować już gotowych. Przepis na majonez z jajek i oleju jest banalnie prosty i możesz go personalizować wedle upodobań.

Domowy majonez ma tę zaletę, że to ty decydujesz o zawartości soli, pieprzu czy konsystencji. Możesz dodać do niego płatki chilli lub kapary. Przepis na majonez możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego, czy ma służyć jako dodatek do jaj faszerowanych czy np. sałatki jarzynowej.

Jak zrobić majonez?

  1. Przygotuj wysokie naczynie lub słoik, w którym mieści się końcówka blendera.
  2. Do naczynia wbij jajka, dodaj przyprawy, musztardę, olej i sok z cytryny.
  3. Wszystkie składniki na domowy majonez wymieszaj blenderem, umieściwszy końcówkę blendera na samym dnie, a po powstaniu emulsji powoli podnoś nasadkę, by całość dobrze się połączyła.
  4. Gotowy domowy majonez w razie potrzeby możesz zagęścić olejem. Jeśli zależy ci, aby zrobić majonez domowy o rzadszej konsystencji, dodaj łyżkę lub dwie gorącej wody.
  5. Majonez z jajek możesz przechowywać max. 2 tygodnie w lodówce.

Wegański domowy majonez

Jak zrobić majonez wegański bez jajek? Domowy majonez bez jaj wykonasz w podobny sposób, ale potrzebujesz do niego aquafaby, czyli wody pozostałej po gotowaniu ciecierzycy lub po cieczy z puszki po cieciorce (125 ml).

Przepis na wegański majonez jest równie prosty, ale wymaga posiadania płatków drożdżowych (drożdże nieaktywne, 1 łyżka), octu (2 łyżki) oraz dodatkowego słodzika w postaci np. syropu z agawy. Do smaku dodaj sól i pieprz, nie pomijaj musztardy - 3/4 łyżeczki powinno wystarczyć.

Po blendowaniu składników dodawaj stopniowo olej - ok. 1,5 szklanki. Warunki przechowywania są takie same, jak w przypadku przepisu na klasyczny majonez z jajek.

Reklama

Zainteresują cię też przepisy na: Pyszny wegetariański pasztet - nie uwierzysz, jakie to prosteDomowy chleb smakuje jak żaden inny - prosty przepis
Jajka faszerowane awokado - zaskocz swoich gości

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...