Co zrobić z rokitnika?
Owoce rokitnika posiadają aż ponad 190 substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zobacz co można zrobić z rokitnika.

Owocowy heros
Rokitnik, zwany też ananasem syberyjskim, to prawdziwy bohater wśród owoców. Z tego powodu określany jest czasem jako superowoc. To z powodu wartości odżywczych i leczniczych połączonych z wyglądem niewielkich pomarańczowych owoców, które daje mu urodę krzewu ozdobnego. Jak by tego było mało – na Syberii potrafi znieść mrozy sięgające nawet – 50 stopni!
Warto się zaopatrzyć w dojrzewające we wrześniu owoce rokitnika przede wszystkim z powodów zdrowotnych – zawiera on wiele witamin, a witaminy C tak dużo, że z powodzeniem może być używany w zastępstwie cytryny.
Rokitnik zaleca się także w chorobach wrzodowych żołądka, biegunkach. Także w okresie ciąży i karmienia. Jest także niezwykle często używany w kosmetyce.
Z owoców rokitnika możemy sporządzić pyszne dżemy, nalewki i soki. Oto parę przykładów użycia tego ciekawego owocu.
Zobacz też: Odmiany gruszek - jaka do czego?
Sok
Na kilogram rokitnika potrzebujemy ponad kilogram cukru. Owoce zasypujemy cukrem i czekamy około 7 godzin, następnie gotujemy na niewielkim ogniu. Sok odcedzamy i przelewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy.
Nalewka
Tak jak wiele zdrowych i smacznych rzeczy nalewka z rokitnika potrzebuje czasu i to jest jej kluczowy składnik. Pozostałe to 2 kg rokitnika, 2 kg cukru oraz 3 litry alkoholu o mocy około 80%.
Owoce zalewamy alkoholem i zasypujemy kilogramem cukru. Zostawiamy na około 3 miesiące. Następnie sok zlewamy do innego naczynia, a owoce ponownie zasypujemy cukrem i zostawiamy na około miesiąc – aż cukier się rozpuści. Wtedy łączymy nalewkę z sokiem, mieszamy i zostawiamy na 2 dni – muszą się dobrze połączyć ze sobą. Tak gotową nalewką przelewamy do butelek i chowamy do piwnicy lub w inne chłodne miejsce na (najlepiej) pół roku. Cierpliwość wynagrodzi nam smakiem i pięknym kolorem.
Polecamy: Jakie śliwki do czego?
Dżem
Przetwory z rokitnika łączą w sobie smaku cytrusów, brzoskwini i ananasów. Dżem sporządzony według naszego przepisu nadaje się zarówno na pyszne śniadania jak i do mięs i dziczyzny.
Gotowy dżem wkładamy do pasteryzowanych słoików lub butelek.
Jeżeli owoce są zbyt twarde możemy je wcześniej zmiksować.
Sos gruszkowy z dodatkiem rokitnika
Świetny do mięs i serów. Pokrojone w kostki gruszki (ok. 50 dag) wkładamy na patelnię z cukrem (10 dag) i łyżeczką soli. Smażymy do momentu gdy zobaczymy, że gruszka puszcza soki. Następnie dodajemy rokitnik (20 dag) i smażymy jeszcze 10 minut.
Zobacz też: Co zrobić z aronią?