Jak odróżnić borówkę od jagody i do czego je wykorzystać? Pyszne pomysły na jagody i borówki w słodkich deserach
Jagody a borówki - jak je rozpoznać? Okazuje się, że te owoce można łatwo odróżnić po wielkości i kolorze. Obydwa jednak można wykorzystać do wielu smacznych deserów. Zawierają sporo witamin i minerałów, a dodatkowo doskonale smakują. Są orzeźwiające i pasują do koktajli, lodów czy ciast. Jak odróżnić borówki i jagody?

Jak rozpoznać jagody i borówki? Czy da się odróżnić je na pierwszy rzut oka? Choć obydwa nazywane bywają borówkami, są to różne owoce. Mają różny smak i właściwości, ale często wykorzystuje się je do podobnych przepisów. Niemniej jednak są doskonałą propozycją na upalne dni – sprawdzają się do koktajli, deserów oraz jako dodatek do lodów.
Spis treści:
- Jak odróżnić borówkę od jagody?
- Jagody a borówki – właściwości
- Do czego wykorzystać jagody i borówki?
Borówka a jagoda – czym się różnią?
Choć borówka i jagoda często są ze sobą mylone, są to dwa różne owoce. Powiedziałabym nawet, że w ogóle nie są do siebie podobne. Jagoda leśna to inaczej borówka czernica. O klasycznej borówce mówi się “borówka wysoka” lub “borówka amerykańska”.
Obydwa owoce różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem. Jagoda jest mała i ma zazwyczaj bardzo ciemny, jednolity kolor (niemal czarny). Dodatkowo intensywnie pachnie leśnym owocem i ma słodko-kwaśny smak. Borówka amerykańska jest dużo większa i dużo jaśniejsza od jagody, dodatkowo jej kolor nie jest regularny. Może być bardziej niebieski lub wpadać w granat. Borówka ma neutralny zapach i smak. Po przekrojeniu borówka będzie miała jasny, beżowy miąższ, natomiast jagoda będzie czarna i mocno farbująca
Jest też inny, ciekawy sposób na rozróżnienie tych dwóch owoców. Borówki możesz dostać w sklepach przez cały rok, natomiast jagody kupisz tylko w sezonie (od czerwca do sierpnia) i tylko na bazarkach lub przy leśnych drogach. Jagody po zerwaniu krótko są zdatne do spożycia (szybko marnieją), dlatego też sprzedaje się je od razu po zebraniu.

Jagody i borówki: właściwości
Choć mocno się od siebie różnią, borówki i jagody mają wiele cennych właściwości i warto włączyć je do diety, szczególnie w sezonie. Obydwa owoce są źródłem kwasu foliowego, błonnika oraz witaminy C i antyoksydantów. W jagodach dodatkowo znajduje się sporo witamin z grupy B, a borówka ma związki o działaniu antybakteryjnym.
Jagody są też bogate w antyoksydanty, takie jak antocyjany, które nadają im charakterystyczny kolor i mają właściwości przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Jagody leśne są również źródłem witaminy C, witaminy K, błonnika, a także minerałów takich jak mangan. Regularne spożywanie tych owoców może wspierać zdrowie oczu, układu krążenia i układu odpornościowego.
Borówki, podobnie jak jagody leśne, są bogate w antyoksydanty, szczególnie antocyjany, oraz witaminy C i K. Borówki amerykańskie są również doskonałym źródłem błonnika i mogą wspierać zdrowie serca, układu trawiennego i funkcji mózgu.

fot. Borówki a jagody – jak je rozpoznać (tu: jagoda)/Adobe Stock, tsuguliev
Do czego wykorzystać jagody i borówki?
Zarówno jagody, jak i borówki, świetnie sprawdzają się do koktajli, deserów i słodkich przekąsek. Jagody najczęściej kojarzą się z pierogami, drożdżówkami oraz makaronami na słodko. Idealnie słodko-kwaśne jagodzianki są przecież hitem każdej wiosny i lata!
Borówki pasują za to idealnie do puddingu, pieczonych deserów oraz do lodów i ciast z dodatkiem bitej śmietany. Obydwa owoce możesz wykorzystać do koktajli i dekoracji. Borówki świetnie sprawdzą się także do "oszukanych jagodzianek", które roboczo nazywam borówczankami.
Do czego wykorzystać jagody i borówki:
- Smoothie: Zmiksuj jagody leśne lub borówki z jogurtem, ulubionymi owocami i odrobiną miodu
- Sałatki: Dodaj je do sałatek, aby dodać im słodko-kwaśnego smaku.
- Desery: Wykorzystaj jagody i borówki jako dodatek do lodów, panna cotty czy musów.
- Dżemy i konfitury: Ugotuj je z cukrem, aby stworzyć domowy dżem, idealny do smarowania pieczywa czy naleśników.
- Wypieki: Dodaj je do ciast, muffinek czy tart.
- Jogurty i płatki śniadaniowe: Dodaj garść borówek lub/i jagód do porannego jogurtu lub miski płatków śniadaniowych, aby rozpocząć dzień zdrowo i smacznie.
- Sosy i kompoty: Ugotuj je z odrobiną cukru i cytryny, aby stworzyć pyszny sos do lodów, naleśników lub mięsa.
Zobacz te pyszne przepisy z wykorzystaniem borówek i jagód: