Jaką patelnię wybrać?

Szukasz idealnej patelni? Zobacz nasze najnowsze propozycje prosto z rozgrzanego do czerwoności palnika.
/ 17.10.2011 07:10

Szukasz idealnej patelni? Zobacz nasze najnowsze propozycje prosto z rozgrzanego do czerwoności palnika.

Patelnia żeliwna

Patelnia żeliwna z drewnianą rączką firmy Skeppshult służy do smażenia jajek sadzonych. Widać to po charakterystycznych zagłębieniach. Wysokiej jakości żeliwo nagrzewa się bardzo szybko i równomiernie, jednocześnie długo trzymając ciepło. Zakup tego naczynia to nie wydatek lecz inwestycja na całe życie. Wytwarzany w 100% z naturalnych surowców, jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. W jego prostocie tkwi uderzające piękno oraz wyjątkowy styl skandynawskiego designu.

Kolejne patelnie służą do smażenia naleśników. Na pierwszej powstają serduszka, na drugiej małe placuszki.

 

Trwała patelnia

Żółta patelnia Silargan, dzięki wysokiej twardości ceramiki jest zdecydowanie bardziej odporna na zarysowania niż stal nierdzewna. Naczynia te marki zachowują swój blask nawet po wielokrotnym myciu w zmywarce. Nie mają też wpływu na zmianę smaku podgrzewanych potraw.

Kolejna patelnia służy do smażenia na głębokim tłuszczu. Podobnie jak poprzednie produkty Skeppshult, długo nam posłuży. Polecana do wszystkich rodzajów kuchni.

Prostokątna patelnia z pokrywą podobnie jak powyższe produkty z całą pewnością posłuży dłużej kiedy będziemy przestrzegać kilku ważnych zasad. Przed pierwszym smażeniem wystarczy ją przepłukać wodą. Mycie w zmywarkach niestety nie sprzyja naczyniom, dlatego ograniczmy je do minimum. Podczas smażenia oraz po zakończeniu nasmaruj naczynie olejem do gotowania, masłem lub margaryną.

 

Patelnia do grillowania

Patelnia do naleśników firmy Fissler. Gruby odlew, płaskie dno i wysokiej jakości powłoka nieprzywierająca ułatwią usmażenie każdej ilości naleśników.

Żeliwna patelnia grillowa w kolorze kiwi, francuskiej marki Le Creuset. Le Creuset to firma z wieloletnimi tradycjami, która obecnie produkuje 70% żeliwa na świecie. Wiele etapów produkcji wykonywane jest ręcznie z dbałością o każdy szczegół. Efektem są pięknie wykonane, kolorowe, emaliowane naczynia, które służą w kuchniach całego świata przez wiele, wiele lat. Patelnia nadaje się na wszystkie rodzaje kuchni włącznie z indukcyjną. Występuje również w kolorze wiśniowym.

 

Kwadratowa patelnia

Płytka kwadratowa patelnia grillowa Titanium 2000 plus, niemieckiej firmy SKK to najwyższa jakość wśród naczyń z powłokami nieprzywierającymi. Solidny, wytrzymały gruby aluminiowy odlew jest wielowarstwowo pokryty tytanem oraz najwyższej jakości powłoką nieprzywierającą Nonstick 2000 Plus.Naczynia firmy SKK charakteryzuje przede wszystkim wysoka odporność na zarysowania. Z wszystkich naczyń SKK można korzystać w piekarniku - uchwyty oraz szklane pokrywy są odporne do 260°C.

Patelnia z powłoką nieprzywierającą Ceramica®, włoskiej marki Moneta są idealne do domowego grillowania. Potrawy nie przywierają do patelni nawet gdy do smażenia użyjemy minimalnej ilości tłuszczu. Naczynie równomiernie przewodzi ciepło.Dzięki jasnej powłoce patelni ceramicznej Moneta dokładnie widać stopień usmażenia potrawy, dzięki czemu nigdy nic się nie przypali. Patelnie z serii Ceramica® posiadają aluminiową zewnętrzną warstwę pokrytą błyszczącą emalią w kolorze szarego antracytu. Czarny uchwyt z tworzywa jest wyposażony we wskaźnik temperatury EnergySaver. Logo umieszczone u nasady uchwytu ukazuje się, gdy temperatura naczynia przekroczy 140°C, co oznacza możliwość ograniczenia dalszego podgrzewania , a tym samym oszczędność energii.

fot. Materiały prasowe