Reklama

Nic tak nie podkreśla smaku potraw jak sos czosnkowy. Sos czosnkowy możesz przygotować zarówno na bazie jogurtu, czy kefiru z dodatkiem majonezu, jak również z dodatkiem oliwy z oliwek.

Reklama

Na skróty:

Przygotowując sos czosnkowy, zwróć uwagę na proporcje. Czosnek nie może dominować w sosie, istotna jest jego ilość, tak aby poszczególne składniki tworzyły harmonijny smak.

Bardzo ważnym dodatkiem do sosu czosnkowego są zioła - zarówno świeże, jak i suszone: bazylia, oregano, koperek, natka pietruszki.

Sos czosnkowo-ziołowy

Składniki:

  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
  2. Wymieszaj małe opakowanie jogurtu greckiego z posiekanym czosnkiem.
  3. Dodaj suszoną bazylię i suszone oregano w ilości zgodnej z preferencjami smakowymi.
  4. Całość dopraw do smaku szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Podawaj np. jako dodatek do mięs grillowanych lub do pizzy.

Sos czosnkowy śródziemnomorski

Składniki:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz.
sos czosnkowy przepis

fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Sposób przygotowania:

  1. Ząbki czosnku starannie obierz i przeciśnij przez praskę.
  2. W małym, zakręcanym słoiczku wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sok z cytryny.
  3. Dodaj po szczypcie soli gruboziarnistej i świeżo mielonego pieprzu.
  4. Słoik dokładnie zakręć.
  5. Potrząsaj nim energicznie, aż wszystkie składniki sosu czosnkowego dokładnie się połączą.
  6. Serwuj np. z sałatką z kurczakiem grillowanym.

Sos czosnkowy z kefirem i majonezem

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek majonezu,
  • 6 łyżek kefiru naturalnego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz.
Reklama

Sposób przygotowania:

  1. W małej salaterce, za pomocą łyżeczki dokładnie wymieszaj majonez z kefirem, aż powstanie półpłynna masa.
  2. Czosnek obierz z łupinki, ząbki bardzo drobno posiekaj.
  3. Do salaterki dodaj dokładnie posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek oraz czosnek.
  4. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  5. Sos podawaj schłodzony, wtedy smakuje najlepiej.

Sprawdź 9 innych przepisów na sosy:

Reklama
Reklama
Reklama