Reklama
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 cukinie,
  • 1 papryka,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 świeże pomidory (lub 1 puszka krojonych pomidorów z puszki),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.
Reklama
Przygotowanie:

Obiad bez mięsa może być równie treściwy i sycący, co z mięsem. Dieta roślinna nie jest w końcu nudna, monotonna, a już na pewno nie niesmaczna! Do bezmięsnych dań dodaj dużo przypraw, szczególnie świeżych ziół – to one nadadzą twojemu daniu głębi i wyjątkowego smaku.

Jak przygotować obiad bez mięsa? Doskonale zastąpią je roślinny strączkowe: fasola, ciecierzyca lub soczewica. Możesz też użyć tofu – do leczo najlepiej sprawdzi się tofu wędzone.

  1. Cukinię, pieczarki i paprykę pokrój w plastry. Pomidory pokrój w łódeczki.
  2. Cebulę poszatkuj i podsmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smaż. Dodaj warzywa, podsmaż. Jeśli chcesz wzbogacić swój obiad bez mięsa o dodatkowe biało, dodaj też fasolę, ciecierzycę lub tofu.
  3. Dodaj świeży tymianek, odrobinę soli i świeżo zmielony pieprz. Przykryj patelnię i duś pod przykryciem przez około 20 minut.

Leczo możesz podać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Reklama

Więcej pomysłów na dania bez mięsa:
Kotlety jajeczne
Lasagne ze szpinakiem
Kopytka z sosem pieczarkowym
Pizza z patelni
Kotlety z kalafiora

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...