Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • duża szczypta soli
  • bardzo gorąca woda
Reklama

Na farsz:

  • 40 dag liści szpinaku
  • 25 dag ricotty
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi ze szpinakiem!

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól.
  2. Stopniowo dodawaj bardzo gorącą wodę.
  3. Zagnieć elastyczne, miękkie ciasto.
  4. Odłóż je do miski oprószonej mąką na 10-15 minut, przykryj ściereczką.
  5. Szpinak posiekaj, wrzuć na patelnię wraz z rozgniecionym czosnkiem.
  6. Gdy odparuje z niego woda, dopraw gałką, solą i pieprzem.
  7. Przestudź (nie musi być zimny), dodaj ricottę, wymieszaj i dopraw.
  8. Ciasto cienko rozwałkuj, wykrawaj z niego kółka, nakładaj łyżeczkę nadzienia i zlepiaj pierogi.
  9. Gotowe pierogi ugotuj we wrzącej wodzie.
  10. Podawaj polane stopionym masłem lub podsmażone na oleju.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na pierogi:

Pierogi po zbójnicku - przepis
Pierogi z serem - przepis
Pierogi włoskie z mięsem - przepis
Pierogi z fetą - przepis
Waniliowe pierogi - przepis
Pierożki z krewetkami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...