Pieczeń cielęca

- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 21.12.2011, 12:49
Reklama
Składniki:
- 1,5 kg łopatki cielęcej
- 1 cytryna
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie natrzyj czosnkiem roztartym z solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posyp skórką otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny i listkami
tymianku. Mięso ciasno zwiń, obwiąż bawełnianą nicią, formując pieczeń.
Reklama
2 W dużym rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki, wlej wino. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 1–1,5 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama