Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
  • 15 dag sera brie
  • 15 dag borowików (ew. pieczarek)
  • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 5 dag masła
  • płaska łyżka mąki
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • żółtko
  • sól i pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Pierś kurczaka pokrój na kawałki. Grzyby pokrój i usmaż na połowie masła. Podlej winem i duś, aż sok odparuje. Na reszcie masła przesmaż mąkę, wlej bulion, śmietanę, dodaj ser, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj żółtko. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej nieco wina. Do sosu wrzuć pieczarki i mięso, podgrzej, ale nie gotuj.
  2. Z ciasta wykrój 12 krążków o średnicy 10 cm. W 8 krążkach wykrój środki szklanką o średnicy 4 cm. Na pełnych krążkach ułóż dwa z wykrojonym środkiem. Piecz paszteciki 25 min w temp. 220 stopni na złoty kolor. Ciepłe napełnij gorącym farszem.

    Podawaj z białym winem.

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...