Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • kurczak (ok. 1,7 kg)
  • szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki zielonej czubrycy
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 6 łyżek oleju
  • kawałki cytryny
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka faszerowanego kaszą!

  1. Kaszę ugotuj w bulionie, przestudź.
  2. Cebulę posiekaj, przesmaż na 2 łyżkach oleju razem z posiekaną natką, jajkami, rozmarynem, łyżką czubrycy i sporą ilością pieprzu.
  3. Wymieszaj z kaszą i parmezanem.
  4. Pozostały olej wymieszaj z resztą czubrycy, przyprawą do kurczaka, majerankiem, pieprzem, słodką papryką i posiekanym czosnkiem.
  5. Natrzyj kurczaka, nadziej farszem.
  6. Zepnij otwór, ułóż kurczaka na blasze.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  8. Po 20 minutach temperaturę zmniejsz do 170 stopni, przykryj folią aluminiową i piecz 2 godziny, polewając co jakiś czas kilkoma łyżkami wody.
  9. Podawaj z kawałkami cytryny.
Reklama

Zobacz inne pomysły na kurczaka:

Kurczak w boczku - przepis
Kurczak po hindusku - przepis
Kurczak w stylu syczuańskim - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...