Reklama

Niemal każdy kraj ma swój przepis na rybę w zupie. Francuzi mają swój przepis na zupę rybną z dodatkiem krewetek, na Malcie króluje rybna aljotta, w Wielkiej Brytanii spróbujesz aksamitnego chowderu z łososia, a u naszych niedalekich sąsiadów kusi węgierska zupa rybna, w której smaku dodaje papryka i czosnek.

Reklama

Za to na polskim stole prawdziwa zupa rybna to klasyk wśród potraw wigilijnych lub jako rosół rybny, który może być ciekawą alternatywą dla klasycznego niedzielnego obiadu. Ryby są zdrowe, pyszne i smakowite! Zobacz nasz przepis na prawdziwą zupę rybną.

Prawdziwa zupa rybna

Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar. Na prawdziwą zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiłaś w dzwonka (np. szczupaka), użyj głów i ogonów.

Składniki:

  • kręgosłupy i ogony rybne,
  • włoszczyzna - czyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujesz świeżą natką pietruszki i selera – użyj jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne),
  • 1-2 pory,
  • 2 cebule (skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony),
  • 3 litry wody,
  • gałka muszkatołowa,
  • 4 goździki,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecz je w 180 stopniach C, aż będą miękkie).

Sposób przygotowania:

  1. Taki zestaw warzyw zalej 3 litrami wody i dodaj jeszcze nieco gałki muszkatołowej oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych.
  2. Wywar gotuj, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach.
  3. Następnie włóż do wywaru resztki rybie.
  4. Gotuj prawdziwą zupę rybną pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
  5. Następnie przecedź całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
  6. Następnie trzeba zagęścić i według uznania doprawić zupę. Można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru. Można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru. Jak również zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn.
  7. Prawdziwa zupa rybna świetnie smakuje ze świeżym pieczywem albo pulpetami rybnymi z naszego przepisu.

Pulpety te wykonasz z:

  • pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pęsety),
  • 1 jajka (na kilogramową rybę),
  • drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki.

Sposób przygotowania:

  1. Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone.
  2. Następnie lekko podsmaż uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzaj w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut. Możesz też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na dania z ryb:

Reklama
Reklama
Reklama