Reklama

Dania jednogarnkowe wegetariańskie najczęściej opierają się na warzywach korzeniowych i mnóstwie aromatycznych przypraw. Przypomnijmy, że w daniach kuchni wegetariańskiej może znaleźć się ser i jajka, nie mogą znaleźć się natomiast ryby (mowa wtedy o kuchni jarskiej).

Reklama

Co dodać do jednogarnkowego dania wegetariańskiego?

Po pierwsze króla polskich stołów, czyli ziemniaka. Jednogarnkowe dania z ziemniakami są bardzo sycące, a ich przygotowanie proste i niedrogie (obiad dla 4-osobowej rodziny można zamknąć w kilkunastu złotych). Ziemniaki dobrze odnajdują się zarówno w staropolskich kociołkach, jak i bardziej orientalnych daniach, np. curry.

Obok ziemniaka świetnie sprawdzi się również seler, pietruszka, marchew - czyli warzywa, które większość z nas dodaje do tradycyjnego rosołu. Jeśli chcesz by było bardziej egzotycznie, ziemniaka możesz wymienić na batata - będzie też bardziej słodko i kolorowo.

Pamiętaj, że jednogarnkowe dania wegetariańskie bardzo lubią się z pomidorami - nie tylko nadają smak, ale pozwalają uzyskać pyszny, aromatyczny sos. W sezonie wykorzystuj te świeże, poza sezonem sięgaj po te z puszki.

Jednogarnkowe dania mogą się również opierać na makaronach - podawanych samodzielnie z sosem lub w formie zapiekanki. W warzywnych miszmaszach doskonale sprawdza się również ryż, najlepiej basmati, jaśminowy lub arborio (do risotto). Jednym z ostatnich kulinarnych hitów są jednogarnkowe dania z kaszą - pożywne, proste i tanie.

Przepis na jednogarnkowe danie z kaszą gryczaną

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej palonej,
  • 3 marchewki,
  • 2 cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chili,
  • 200 g twarogu wędzonego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej olej roślinny i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.
  3. Po 2 minutach dodaj pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chili i podsmażaj jeszcze minutę.
  4. Dodaj marchewki pokrojone w półksiężyce i duś do momentu aż zmiękną (możesz podlać je delikatnie wrzątkiem, jeśli zaczną się przypalać).
  5. Dodaj cukinie pokrojone w kostkę i smaż przez około 5 minut.
  6. Całość dopraw tymiankiem, solą i pieprzem.
  7. Podawaj posypaną wędzonem twarogiem i koperkiem.
Reklama

Inne przepisy na jednogarnkowe dania wegetariańskie:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...