Składniki:
- 40 dag filetów z piersi kurczaka lub indyka
- 2 jajka
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4–5 łyżek płatków migdałowych
- 4–5 łyżki płatków kukurydzianych
- 1–2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do dekoracji:
- 4–5 plasterków żółtego sera
- kawałki kolorowej papryki
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki wielkości kęsa. Włóż do miski i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Wymieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Płatki kukurydziane wsyp do dużej torebki, rozgnieć wałkiem na drobne okruszki, wysyp na talerz. Na drugi talerz wsyp płatki migdałowe, a na trzeci posiekany koperek. Do miseczki wbij umyte jajka i roztrzep je widelcem ze szczyptą soli i pieprzu. Kawałki kurczaka zanurzaj najpierw w jajku, potem obtaczaj w przygotowanych panierkach.
- Sznycelki usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Udekoruj żagielkami z żółtego sera i rybkami wyciętymi z kolorowej papryki.