Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 1,5 kg ziemniaków
- 20 dag mąki
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Na farsz:
- 50 dag pieczonej wieprzowiny (lub mięsa z rosołu)
- cebula
- jajko
- garść bułki tartej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić pyzy z mięsem!
- Połowę ziemniaków ugotuj i przeciśnij przez praskę, a połowę zetrzyj na tarce i odciśnij.
- Połącz ze sobą ziemniaki, dodaj jajka, obie mąki, sól i zagnieć ciasto. Powinno mieć konsystencję jak na kopytka.
- Na farsz na patelni podsmaż posiekaną cebulę, zmiel razem z pieczenią, dodaj jajko, przyprawy i bułkę tartą, wymieszaj.
- Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kulki i rozpłaszcz je.
- Na środku każdego placuszka układaj po łyżeczce farszu.
- Dokładnie sklejaj pyzy, formując zgrabne kuleczki.
- W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami wrzucaj pyzy.
- Gotuj około 5 minut od chwili, gdy pyzy wypłyną na powierzchnię.