Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 400 g filetów z sarniego combra
- sól
- pieprz czarny mielony
- łyżka oleju
- 250 ml sosu z dziczyzny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1,2 kg dyni
- trochę octu winnego z białego wina
- pęczek dymki
- mały strączek czerwonej papryczki chili
- laska wanilii
- łyżka oleju
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżka miodu
- 6 łyżek wywaru z dyni
Przygotowanie:
Zobacz przepis na comber z sarny!
- Dynię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki i gotuj 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu.
- Przełóż na sito, dobrze odsącz.
- Dymki umyj, oczyść i cieniutko pokrój. Chili drobno posiekaj.
- Laskę wanilii rozetnij i wyskrob miąższ.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Dodaj dynię, chili, wanilię, orzechy, żurawinę, miód i gorący wywar z dyni.
- Całość duś 3-4 minuty, pod koniec dodaj dymkę.
- Dopraw solą, odstaw w ciepłe miejsce.
- Sarninę dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron.
- Polej sosem z dziczyzny.
- Duś pod przykryciem około 15 minut, co kilka minut obracając na drugą stronę.
- Zdejmij mięso z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
- Śmietanę wymieszaj z sosem i gotuj, aż nabierze zawiesistej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Mięso pokrój i ułóż na półmisku.
- Polej sosem.
- Podawaj z pikantną potrawką z dyni i makaronem.
Więcej przepisów Roberta Sowy w książce "Cztery pory roku" (premiera 25 XI)