Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 400 g filetów z sarniego combra
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • łyżka oleju
  • 250 ml sosu z dziczyzny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,2 kg dyni
  • trochę octu winnego z białego wina
  • pęczek dymki
  • mały strączek czerwonej papryczki chili
  • laska wanilii
  • łyżka oleju
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • łyżka miodu
  • 6 łyżek wywaru z dyni
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na comber z sarny!

  1. Dynię obierz, usuń pestki, pokrój na kawałki i gotuj 6-8 minut w osolonej wodzie z dodatkiem octu.
  2. Przełóż na sito, dobrze odsącz.
  3. Dymki umyj, oczyść i cieniutko pokrój. Chili drobno posiekaj.
  4. Laskę wanilii rozetnij i wyskrob miąższ.
  5. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Dodaj dynię, chili, wanilię, orzechy, żurawinę, miód i gorący wywar z dyni.
  7. Całość duś 3-4 minuty, pod koniec dodaj dymkę.
  8. Dopraw solą, odstaw w ciepłe miejsce.
  9. Sarninę dopraw solą i pieprzem.
  10. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron.
  11. Polej sosem z dziczyzny.
  12. Duś pod przykryciem około 15 minut, co kilka minut obracając na drugą stronę.
  13. Zdejmij mięso z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  14. Śmietanę wymieszaj z sosem i gotuj, aż nabierze zawiesistej konsystencji.
  15. Dopraw solą i pieprzem.
  16. Mięso pokrój i ułóż na półmisku.
  17. Polej sosem.
  18. Podawaj z pikantną potrawką z dyni i makaronem.

Więcej przepisów Roberta Sowy w książce "Cztery pory roku" (premiera 25 XI)

Reklama

Zobacz też inne przepisy na dania z dynią:

Ciasto z dyni - przepis video
Placki z dyni - przepis
Chleb dyniowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama