Kalafior bogaty w minerały i witaminy jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Działa przeciwnowotworowo i przeciwreumatycznie. Podany w postaci kotletów lub dietetycznego spodu na pizzę brzmi zachęcająco!
Zapiekany kalafior w całości
Oto składniki na zapiekanego kalafiora w całości:
- główka kalafiora
- starty ser żółty
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
Jak zrobić zapiekanego kalafiora w całości?
Kalafior dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek. Przeciskamy czosnek przez praskę i smarujemy wierzch kalafiora. Przekrawamy na pół. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Tak przygotowany kalafior możemy podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu z sosem czosnkowym.
Pizza na spodzie z kalafiora
Oto składniki na pizzę na spodzie z kalafiora:
- średni kalafior
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- chuda szynka w plastrach
- ser żółty lub kozi
- pomidory
Jak zrobić pizzę na spodzie z kalafiora?
Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. Następnie dodajemy 2 jajka. Układamy na blasze do pieczenia. Dodajemy szynkę w kawałkach na wierzch, pokrojony ser kozi i pomidory. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowana pizza na spodzie kalafiorowym doskonale smakuje z dodatkiem sosu chili lub czosnkowym.
Placki z kalafiora
Oto składniki na placki z kalafiora:
- średni kalafior
- 50 g mąki pszennej
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- sos sojowy
Jak zrobić placki z kalafiora?
Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Gotujemy na parze przez 10 minut. Przekładamy do blendera i miksujemy razem z mąką pszenną i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane placki doskonale smakują z dodatkiem surówki z marchewki lub kapusty.
Kotlety z kalafiora
Oto składniki na kotlety z kalafiora:
- średni kalafior
- 3 łyżki bułki tartej
- posiekana pietruszka
- 2 marchewki
- 2 jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić kotlety z kalafiora?
Kalafior dokładnie myjemy i gotujemy na parze przez około 10 minut. Miksujemy na gładka masę i dodajemy jajka. Ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach. Siekamy drobno pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc zwarte kotlety. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane kotlety podajemy z ulubioną sałatką warzywną.
Ryż z kalafiora z sosem
Oto składniki na ryż z kalafiora z sosem:
- średni kalafior
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- bulion warzywny
- 50 g fety
- suszone oregano
- suszone pomidory
- 2 łyżeczki mąki
Jak zrobić ryż z kalafiora z sosem?
Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie miksujemy za pomocą rozdrabniacza lub miksera na drobne kawałki. Odstawiamy na bok. Bulion zagotowujemy z mąką i stopniowo dodajemy pokrojone suszone pomidory, oregano oraz fetę. Ryż z kalafiora zagotowujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowany ryż z kalafiora jest doskonałym daniem dietetycznym.