POLECAMY

5 pomysłów na to, by osoby na diecie pokochały dania z kalafiorem

Kalafior podany w ciekawy sposób jest idealnym pomysłem na obiad lub lekką kolację – sprawdź nasze przepisy!
5 pomysłów na to, by osoby na diecie pokochały dania z kalafiorem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kalafior bogaty w minerały i witaminy jest szczególnie polecany osobom cierpiącym na cukrzycę ze względu na niski indeks glikemiczny. Działa przeciwnowotworowo i przeciwreumatycznie. Podany w postaci kotletów lub dietetycznego spodu na pizzę brzmi zachęcająco!

Zapiekany kalafior w całości

Oto składniki na zapiekanego kalafiora w całości:

  • główka kalafiora
  • starty ser żółty
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić zapiekanego kalafiora w całości?

Kalafior dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą z oliwek. Przeciskamy czosnek przez praskę i smarujemy wierzch kalafiora. Przekrawamy na pół. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Tak przygotowany kalafior możemy podawać jako przystawkę lub dodatek do obiadu z sosem czosnkowym.

Pizza na spodzie z kalafiora

Oto składniki na pizzę na spodzie z kalafiora:

  • średni kalafior
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • chuda szynka w plastrach
  • ser żółty lub kozi
  • pomidory

Jak zrobić pizzę na spodzie z kalafiora?

Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie przekładamy do miksera i rozdrabniamy. Następnie dodajemy 2 jajka. Układamy na blasze do pieczenia. Dodajemy szynkę w kawałkach na wierzch, pokrojony ser kozi i pomidory. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowana pizza na spodzie kalafiorowym doskonale smakuje z dodatkiem sosu chili lub czosnkowym.

Placki z kalafiora

Oto składniki na placki z kalafiora:

  • średni kalafior
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sos sojowy

Jak zrobić placki z kalafiora?

Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Gotujemy na parze przez 10 minut. Przekładamy do blendera i miksujemy razem z mąką pszenną i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smażymy na rozgrzanej patelni przez minutę z każdej strony. Tak przygotowane placki doskonale smakują z dodatkiem surówki z marchewki lub kapusty.

Kotlety z kalafiora

Oto składniki na kotlety z kalafiora:

  • średni kalafior
  • 3 łyżki bułki tartej
  • posiekana pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Kalafior dokładnie myjemy i gotujemy na parze przez około 10 minut. Miksujemy na gładka masę i dodajemy jajka. Ścieramy marchewkę na tarce o dużych oczkach. Siekamy drobno pietruszkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy tworząc zwarte kotlety. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Tak przygotowane kotlety podajemy z ulubioną sałatką warzywną.

Ryż z kalafiora z sosem

Oto składniki na ryż z kalafiora z sosem:

  • średni kalafior
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • bulion warzywny
  • 50 g fety
  • suszone oregano
  • suszone pomidory
  • 2 łyżeczki mąki

Jak zrobić ryż z kalafiora z sosem?

Kalafior dokładnie myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Następnie miksujemy za pomocą rozdrabniacza lub miksera na drobne kawałki. Odstawiamy na bok. Bulion zagotowujemy z mąką i stopniowo dodajemy pokrojone suszone pomidory, oregano oraz fetę. Ryż z kalafiora zagotowujemy przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Tak przygotowany ryż z kalafiora jest doskonałym daniem dietetycznym.

Zobacz inne przepisy na obiad

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/11 miesięcy temu
Dobra przyznam, że kiedyś nie lubiłam kalafiora i skrupulatnie wygrzebywałam go z każdej słatki no bo ble... Ale kiedyś mój mąż przemycił, go do obiadu w taki sposób, że nawet go nie wyczułam. Teraz stostuję go chętnie w diecie, do tego wspieram się IQacai i efekt już powoli widać. Co mnie motywuje jeszcze bardziej.
/rok temu
Pychota! Kalafiora uwielbiam pod każdą postacią. 2 lata temu chodziłam na dietetykę do szkoły policealnej i tak naprawde o wielu warzywach i ich właściwosciach dowiedziałam się właśnie stamtąd. Teraz kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. I robię z tego kotlety i zupy i zapiekanki... do wszystkiego dobre i niskokaloryczne!