Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.

- Weronika Kwaśniak
Opublikowano: 23.07.2020, 14:37
Reklama
Spis treści:
Reklama
Nalewka ze śliwek węgierek
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki.
- Następnie przełóż do dużego słoja i zalej spirytusem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek przynajmniej na miesiąc.
- Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia. Zostaw owoce i zasyp je cukrem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie - alkohol osobno, owoce osobno.
- Po upływie wyznaczonego czasu, połącz owoce z płynem i odstaw. Jeżeli chcesz uzyskać nieco intensywniejszy trunek - odciśnij owoce.
- Po przelaniu do butelek, nalewkę ze śliwek umieść w chłodnym i zaciemnionym miejscu na około 3 miesiące.

Nalewka ze śliwek z miodem i cynamonem
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu,
- kawałek laski cynamonu,
- 5 łyżek miodu płynnego.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki.
- Następnie przełóż owoce do dużego słoja i zalej spirytusem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek przynajmniej na miesiąc. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
- Zostaw owoce i zasyp je cukrem, dodaj miód. Włóż kawałek laski cynamonu. Odstaw na 2-3 tygodnie.
- Po upływie wyznaczonego czasu, owoce i odlany alkohol umieść razem w karafce.
- Wstaw nalewkę ze śliwek w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.

fot. Adobe Stock
Nalewka ze śliwek na wódce
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg cukru,
- 1 l wódki,
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki. Następnie przełóż do naczynia i zalej wódką.
- Odstaw na 2 miesiące.
- Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
- Zostaw owoce i zasyp je cukrem oraz kardamonem (opcjonalnie możesz również użyć cynamonu).
- Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie (płyn i owoce osobno)
- Po upływie wyznaczonego czasu, śliwki ponownie połącz z alkoholem. Umieść w butelkach lub karafkach, włóż w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.
Reklama
Zobacz więcej sprawdzonych przepisów na nalewki:
Reklama
Reklama
Reklama