Reklama

Spis treści:

Reklama
  1. Nalewka ze śliwek węgierek
  2. Nalewka ze śliwek z miodem i cynamonem
  3. Nalewka ze śliwek na wódce

Nalewka ze śliwek węgierek

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki.
  2. Następnie przełóż do dużego słoja i zalej spirytusem.
  3. Odstaw nalewkę ze śliwek przynajmniej na miesiąc.
  4. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia. Zostaw owoce i zasyp je cukrem.
  5. Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie - alkohol osobno, owoce osobno.
  6. Po upływie wyznaczonego czasu, połącz owoce z płynem i odstaw. Jeżeli chcesz uzyskać nieco intensywniejszy trunek - odciśnij owoce.
  7. Po przelaniu do butelek, nalewkę ze śliwek umieść w chłodnym i zaciemnionym miejscu na około 3 miesiące.
fot. Adobe Stock

Nalewka ze śliwek z miodem i cynamonem

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu,
  • kawałek laski cynamonu,
  • 5 łyżek miodu płynnego.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki.
  2. Następnie przełóż owoce do dużego słoja i zalej spirytusem.
  3. Odstaw nalewkę ze śliwek przynajmniej na miesiąc. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
  4. Zostaw owoce i zasyp je cukrem, dodaj miód. Włóż kawałek laski cynamonu. Odstaw na 2-3 tygodnie.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, owoce i odlany alkohol umieść razem w karafce.
  6. Wstaw nalewkę ze śliwek w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.
nalewka śliwkowa

fot. Adobe Stock

Nalewka ze śliwek na wódce

Składniki:

  • 1 kg śliwek,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l wódki,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki. Następnie przełóż do naczynia i zalej wódką.
  2. Odstaw na 2 miesiące.
  3. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
  4. Zostaw owoce i zasyp je cukrem oraz kardamonem (opcjonalnie możesz również użyć cynamonu).
  5. Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie (płyn i owoce osobno)
  6. Po upływie wyznaczonego czasu, śliwki ponownie połącz z alkoholem. Umieść w butelkach lub karafkach, włóż w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.
Reklama

Zobacz więcej sprawdzonych przepisów na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama