Reklama

Nalewka z agrestu to rarytas - choć ten owoc rośnie w ogrodach naszych babć, w sklepie lub na targu pojawia się niezwykle rzadko. Gdy tylko uda ci się na niego trafić, zrób zapasy i przygotuj domowe przetwory na zimę - nie tylko nalewkę z agrestu, ale także dżemy lub soki. Te małe, zielone lub czerwone owoce kryją w sobie całe mnóstwo wapnia i magnezu!

Reklama

Nalewka z agrestu nie tylko rozgrzeje cię w długie jesienne wieczory, ale również świetnie wpłynie na trawienie. Nalewkę można przygotować zarówno z tych zielonych, jak i czerwonych owoców.

Przepis na nalewkę z agrestu na spirytusie

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 l spirytusu,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest pozbaw szypułek, umyj i umieść w dużym słoju.
  2. Zasyp cukrem, szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 dni (aż puszczą sok).
  3. Po upływie tego czasu dodaj wodę i spirytus i ponownie odstaw nalewkę z agrestu na 2-3 tygodnie.
  4. Przefiltruj powstałą nalewkę przez gazę i odstaw na 2-3 miesiące w suche, ciemne miejsce.

Przepis na nalewkę z agrestu na wódce

Składniki:

  • 2 kg agrestu,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 2 laski wanilii,
  • kawałek świeżego imbiru.

Sposób przygotowania:

  1. Agrest oczyść z szypułek, umyj i przełóż do słoja. Dodaj starty świeży imbir, laski wanilii i zasyp cukrem.
  2. Odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
  3. Dodaj wódkę ze spirytusem i ponownie odstaw na 2-3 tygodnie.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę z agrestu przez gazę i rozlej do mniejszych butelek.
  5. Odstaw na 3-4 tygodnie w zaciemnione miejsce.
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z agrestu czerwonego

Składniki:

  • 2 kg czerwonego agrestu,
  • 750 ml spirytusu,
  • 250 ml wódki,
  • 300 ml miodu.

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj i umieść w dużym słoju.
  2. Agrest zalej miodem i odstaw na 2-3 dni w ciemne miejsce.
  3. Po tym czasie owoce zalej wódką i spirytusem i odstaw na 2-3 tygodnie.
  4. Przefiltruj powstałą nalewkę z agrestu i przelej ją do mniejszych butelek.
  5. Odstaw minimum na 3-4 tygodnie (im dłużej, tym bardziej intensywny i szlachetny będzie smak trunku).
Reklama

Więcej przepisów na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...