Reklama

Podstawowy przepis na wino z czarnej porzeczki opiera się na 5 kilogramach owoców, cukrze, wodzie i drożdżach winiarskich.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na wino z czarnej porzeczki półwytrawne
  2. Przepis na wino z czarnej porzeczki bez drożdży
  3. Przepis na wino z czarnej porzeczki i wiśni
  4. Odpowiednie proporcje

Wino z czarnej porzeczki półwytrawne

Składniki:

  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 7 l wody,
  • 23 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do naczynia, rozgnieć za pomocą tłuczka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła całe owoce.
  3. Po kilku godzinach odsącz moszcz.
  4. Wyciśniętą miazgę ponownie zalej gorącą wodą i odciśnij po kilku godzinach.
  5. Moszcz zasyp cukrem, dodaj matkę drożdżową i odstaw na około 3 tygodnie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas potrząsać butlą.
  6. Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na pół roku do leżakowania.

Wino z czarnej porzeczki bez drożdży

Składniki:

  • 5 kg czarnej porzeczki,
  • 5 l wody,
  • 2 kg cukru,
  • 1 kg rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce czarnej porzeczki oczyść z szypułek, umyj, przełóż do dużego naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka.
  2. Moszcz z porzeczek połącz z rodzynkami i zasyp cukrem. Pozostaw na 24 godziny w suchym, chłodnym miejscu.
  3. Do moszczu wlej wodę i pozostaw na około 8 dni do fermentacji.
  4. Wino z czarnej porzeczki bez drożdży przecedź i zlej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

fot. Adobe Stock

Wino z czarnej porzeczki i wiśni

Składniki:

  • 4 kg czarnej porzeczki,
  • 3 kg wiśni,
  • 8 l wody
  • 2 kg cukru,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania matki drożdżowej. Wlej do buteleczki 200 ml wody o temperaturze 20 stopni Celsjusza i dosyp do niej jedną dawkę drożdży. Zostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Wiśnie wydryluj, a czarną porzeczkę oczyść z szypułek. Owoce umyj, przełóż do naczynia i rozgnieć za pomocą tłuczka. Całość zalej gorącą wodą tak, aby przykryła owoce.
  3. Po 4-5 godzinach odsącz moszcz.
  4. Moszcz zasyp cukrem, połącz z matką drożdżową i odstaw na około 2-3 tygodnie.
  5. Po tym czasie przefiltruj wino z czarnej porzeczki i wiśni i przelej do butelek. Pozostaw przynajmniej na 3 miesiące do leżakowania.

Odpowiednie proporcje do wina z czarnej porzeczki

W zależności jak mocny trunek planujemy przygotować, proporcje odpowiednio się zmieniają:

  • Do 12 % - 4 kilo owoców na 5 litrów wody
  • Do 20% - 6 kilo owoców na 5 litrów wody

Wino z czarnych porzeczek najczęściej jest winem jednoowocowym. Doskonale nadaje się do mieszania z innymi owocami i winami, w przypadku poprawienia walorów kolorystycznych i smakowych trunku. Taki proces nazywa się kupażowaniem. W przypadku produkcji wina na większa skalę, miesza się te młodsze ze starszymi oraz z różnych beczek.

fot. Adobe Stock
Reklama

Więcej przepisów na domowe alkohole:

Reklama
Reklama
Reklama