Ziemniaczki Dauphine - przepis
Można je nazwać ziemniaczanymi ptysiami. Są bardzo smaczne i stanowią świetny dodatek do mięs pieczonych i smażonych Zobacz, jak je przygotować!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 28.03.2013, 04:09
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- sól
- gałka muszkatołowa
- woda
- 10 dag masła
- sól
- 4 jajka
Reklama
Przygotowanie:
- Kilogram ziemniaków obierz i ugotuj. Po odcedzeniu i odparowaniu utłucz je lub przepuść przez praskę. Dopraw solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
- W garnku zagotuj szklankę wody z 10 dag masła i szczyptą soli. Zestaw z ognia, wsyp szklankę mąki, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij je z ognia i ostudź. Zmiksuj z dodawanymi kolejno 4 jajkami.
- Ciasto wymieszaj z ziemniakami. Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki, obtaczaj je w mące, kładź na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowych ręcznikach.
Reklama
Reklama
Reklama