Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 30 g żelatyny
  • 300 ml mleka
  • 1 kg twarogu mielonego (na sernik)
  • 200 g masła
  • 100 g płatków migdałów
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Reklama

Do dekoracji:

  • wg uznania, np. motyle z czekolady, perełki, lukier
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na wielkanocną paschę waniliową!

  1. W metalowej lub ceramicznej misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
  2. Dodaj śmietankę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Miskę z masą jajeczną postaw na garnek z gorącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody.
  4. Całość postaw na kuchence.
  5. Podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając.
  6. Uważaj, by masa się nie zagotowała.
  7. Odstaw do wystygnięcia.
  8. Zagrzej mleko.
  9. Do gorącego mleka wsyp żelatynę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  10. Odstaw do wystygnięcia.
  11. Przygotuj naczynia na paschę.
  12. Kilka małych miseczek lub jedną dużą wyłóż białą gazą lub tetrą.
  13. W dużej misce utrzyj masło, dodaj twaróg i wymieszaj.
  14. Następnie do twarogu dodaj masę z żółtek i cukru oraz pozostałe składniki - płatki migdałów, skórkę pomarańczową i dokładnie wszystko wymieszaj.
  15. Na koniec, ciągle miksując, wlej do masy wolnym strumieniem żelatynę.
  16. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
  17. Gotową masę przełóż szybko do wcześniej przygotowanych foremek, mocno ugnieć i odstaw do lodówki na kilka godzin, w tym czasie przygotuj dekorację z lukru.
  18. Deser najlepiej dekoruj tuż przed podaniem.

Materiały prasowe, Dr Oetker

Reklama

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

Śmietanowiec z wiśniami - przepis
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto Fale Dunaju
Sernik chałwowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...