Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • pierś kurczaka
  • 3 dag sezamu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • posiekana cebula
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 30 dag kapusty włoskiej drobno poszatkowanej
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej poszatkowanej
  • 17 dag kiełków fasoli
  • 4 łyżki sosu ostrygowego - opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis stir-frying na kurczaka!

  1. Rozgrzej mały rondel i potrząsając, upraż w nim sezam, aż zacznie się rumienić. Wysyp do miseczki i odstaw.
  2. Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni.
  3. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż kilka minut.
  4. Następnie dodaj cebulę i czosnek.
  5. Smaż 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż cebula nieco zmięknie.
  6. Dodaj kapustę włoską i pekińską.
  7. Smaż na dużym ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby kapusta zaczęła mięknąć.
  8. Dodaj kiełki fasoli i smaż jeszcze kilka sekund.
  9. Przesuń warzywa ku bokom patelni, by zrobić wolne miejsce w środku.
  10. Wlej sos ostrygowy i 2 łyżki wody.
  11. Mieszając, podgrzej, a następnie wymieszaj warzywa z rozcieńczonym sosem ostrygowym.
  12. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku. Należy pamiętać, że sos ostrygowy jest dość słony.
  13. Warzywa podawaj od razu, posypane prażonym sezamem.
Reklama

Zobacz inne przepisy na dania kuchni świata:

Grecka musaka - przepis
Kurczak po hindusku - przepis
Pilaw z warzywami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...