Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 250 g mąki
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 2 szklanki wiśni bez pestek

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka masła

Do dekoracji:

  • 20 g migdałów
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na wielkanocny mazurek wiśniowy!

  1. Mąkę wymieszaj z migdałami i posiekaj z masłem, jak na kruszonkę.
  2. Dodaj cukier i cukier wanilinowy, jajko, żółtko, zagnieć gładkie ciasto.
  3. Ciasto owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do lodówki.
  4. Formę do tarty wylep ciastem podwyższając brzeg ciasta na wysokość 2,5 cm, ciasto nakłuj widelcem.
  5. Piecz ok. 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
  6. Ostudzony placek wyjmij z formy, ułóż na nim osączone wiśnie.
  7. Czekoladę pokrusz, wsyp do garnuszka o grubym dnie, wlej gorącą wodę i rozpuść, podgrzewając na małym ogniu.
  8. Dodaj śmietankę, masło i jeszcze chwilę podgrzewaj, mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  9. Gorącą czekoladą oblej ciasto.
  10. Mazurek udekoruj.

Materiały prasowe, Dr Oetker

Reklama

Sprawdź inne przepisy na ciasta:

Śmietanowiec z wiśniami - przepis
Rolada kakaowa - przepis
Ciasto kakaowe - przepis na ciasto Fale Dunaju

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...