Rogal Świętomarciński - duma i tradycja Wielkopolan

W imieniny Marcina, czyli 11 listopada, Poznań stoi pod znakiem Rogala. Tego dnia rzemieślnicy zrzeszeni w Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu sprzedają średnio 250 ton tego wyrobu!
/ 08.11.2012 13:56

Rogal w ofierze

Tradycja wypieku Rogali ma dwa źródła – jedni łączą ją z pogańskim jesiennym obrzędem składania bogom ofiary z wołów lub ciasta uformowanego w kształt wolich rogów,  inni z osobą świętego Marcina. Ten dobrotliwy i uczynny biskup Tourusu, przebywał stale wśród wiernych. Jakby na potwierdzenie tejże dobrotliwości, św. Marcin w ikonografii przedstawiany jest jako legionista na białym koniu, który rozdziera swój płaszcz i dzieli się nim z biedakiem. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń Świętego, a następnie upiekł uformowane w kształt podkowy ciasto ozdobione migdałami, i wzorem Marcina rozdał je żebrakom.

Zobacz także: W czym tkwi sekret marcińskiego rogala?

Podziel się rogalem

Tradycja wypiekania Rogali właśnie 11 listopada sięga końca XIX wieku. W 1891 roku proboszcz parafii pod wezwaniem Św. Marcina, ks. Jan Lewicki, podczas kazania apelował do wiernych, by ci, wzorem patrona, uczynili coś dobrego dla wiernych. Parafianin Józef Melzer, pracujący w miejskiej cukierni, namówił właściciela, by upiec Rogale, sprzedać je bogatym, a biednym rozdać. Stowarzyszenie cukierników przejęło zwyczaj wypieku rogali w 1901 roku. Po I wojnie światowej do pięknej tradycji obdarowywania biednych powrócił Franciszek Rączyński, natomiast Zygmunt Wasiński ocalił je od zapomnienia po 45 roku.

Rogal dziś

Nie każdy rogal z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem makowym jest Rogalem Marcińskim. Aby smakołyk mógł zostać w ten sposób nazwany, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania. Nadzienie, oprócz białego maku, musi zawierać wanilię, mielone daktyle lub figi, cukier, śmietanę, rodzynki, masło i skórkę pomarańczową. Tradycyjny Rogal Marciński waży ok. 250g.

Rogal nie tylko dla Poznaniaków

– Nie jestem z Poznania, w ubiegłym roku po raz pierwszy spróbowałam Rogala Marcińskiego – opowiada studentka, Monika Prudło. – Chociaż wiele słyszałam o ich niepowtarzalnym smaku, nie wierzyłam, że są takie dobre. A jednak! W tym roku na pewno sprezentuję je rodzinie.

Chociaż Poznaniacy święto Rogala obchodzą w listopadzie, specjał ten można skosztować nie tylko jedenastego dnia tego miesiąca i nie tylko w Poznaniu. Naprzeciw rogalowym łasuchom wychodzi portal rogalemarcińskie.pl, za pomocą którego można zamówić świeże rogale. Przysmak zostanie dostarczony pod wskazany adres w całej Polsce, zapakowany w oryginalne pudełko wraz ze standardową etykietą zawierającą wagę, skład i nazwę producenta oraz certyfikatem jakości i historią Rogali Świętomarcińskich. Takie rogale mogą być pomysłową propozycją upominku dla naszych bliskich, także tych, którzy przyjechali z zagranicy, ponieważ etykiety tłumaczone są na kilka języków. Dla szczególnie zainteresowanych są też dodatki z rogalowymi motywami - kubki i koszulki.

Polecamy: Jaka jest kuchnia Wielkopolski?

Autor: rogalemarcinskie.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/13.11.2012 12:51
mniam
/13.11.2012 12:49
mniam