Reklama

Tort czekoladowy przygotowywany na bazie gorzkiej lub mlecznej czekolady jest klasycznym ciastem na wielu przyjęciach i uroczystościach. Tort czekoladowy dla dzieci z posypka, tort czekoladowo-orzechowy lub tort czekoladowy z malinami to propozycje godne wypróbowania – sprawdź nasze przepisy!

Reklama

Tort czekoladowy dla dzieci: przepis

Oto składniki na tort czekoladowy dla dzieci:

  • kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 250 gram mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml śmietanki kremówki

Na obłożenie:

  • 150 gram masła
  • Tabliczka gorzkiej czekolady, opcjonalnie mlecznej
  • 100 gram cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowy dla dzieci?

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy blachę do pieczenia masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Kakao mieszamy razem z 1/4 szklanki wrzącej wody. Ścieramy skórkę z pomarańczy. Ubijamy cukier i masło do uzyskania lekkiej i puszystej masy i dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy. Przelewamy ciasto do blachy i pieczemy przez 25- 30 minut do suchego patyczka. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy. Następnie ubijamy kremówkę i łączymy z masą czekoladową. Tort czekoladowy przygotowujemy dzieląc na trzy części ciasto czekoladowe. Smarujemy blaty kremem czekoladowym i układamy warstwy. Dekorujemy resztą kremu wierzch tortu czekoladowego.

Tort czekoladowo-orzechowy: przepis

Oto składniki na tort czekoladowo-orzechowy:

Na ciasto:

  • 300 gram orzechów laskowych
  • kostka masła
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 200 gram cukru
  • 3 łyżki dowolnego likieru/ opcjonalnie soku pomarańczowego

Wierzch:

  • krem orzechowy

Jak zrobić tort czekoladowo-orzechowy:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Prażymy orzechy laskowe na suchej patelni, aż się zarumienią. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy mąką. Orzechy miksujemy za pomocą blendera. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy masło po przestudzeniu. Do mieszanki dodajemy zmielone orzechy. Do przygotowania tortu czekoladowego należy ubić białka na sztywno. Dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy z odrobiną likieru i rozkłóconymi żółtkami. Przelewamy całość do blachy i pieczemy przez 40 minut. Smarujemy tort czekoladowy masą czekoladowo-orzechową i pozostawiamy do ostygnięcia.

Tort czekoladowy z malinami: przepis

Oto składniki na tort czekoladowy z malinami:

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • kostka masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka kawy instant
  • 100 gram prażonych migdałów
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 150 gram cukru
  • 12-15 malin
  • 5 łyżek dżemu malinowego

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 gram śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru

Jak zrobić tort czekoladowy z malinami?

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier waniliowy i kawę. Prażone migdały mielimy na drobniejsze kawałki. Dodajemy mąkę i sól. Miksujemy jajka z cukrem i dodajemy migdały. Całość przelewamy do blachy i pieczemy przez 20 minut. Wystudzone ciasto czekoladowe dzielimy na dwie części. Zgniatamy maliny i łączymy z dżemem malinowym. Tort czekoladowy przekładamy przygotowaną masa malinową i dekorujemy dodatkowo malinami. Polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady, cukru pudru i kremówki.

Reklama

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...