PIERŚ Z KURCZAKA: kurczak curry, potrawka z kurczaka i inne
Pierś z kurczaka jest idealną bazą dla wielu potraw! Zobacz, na ile sposobów można ją serwować!

Pierś z kurczaka można serwować na setki sposobów. Pasuje do dań głównych, przekąsek i sałatek. Jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych rodzajów mięsa. Można je podawać z makaronem, ryżem, kaszą i wieloma innymi produktami. Jeśli ugotujesz je na parze, będzie też bardzo dietetyczne. Jeżeli pieczesz pierś z kurczaka w piekarniku, warto zawinąć ją w folię aluminiową - dzięki temu zachowa soczystość, a mięso nie stanie się suche i łykowate. Szukasz przepisu na pyszne dania z piersi z kurczaka? Mamy mnóstwo inspiracji!
Przepis na szaszłyki z kurczaka i pomarańczy
Oto składniki na szaszłyki z kurczaka i pomarańczy:
- podwójna pierś z kurczaka,
- mała papryka czerwona,
- mała papryka zielona,
- 2 pomarańcze,
- banan,
- słodka papryka,
- posiekany ząbek czosnku,
- kilka łyżek oleju,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić szaszłyki z kurczakiem na słodko? Pierś z kurczaka pokrój w średnią kostkę, przełóż do miseczki, polej sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Dodaj czosnek. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Papryki pokrój w średnią kostkę, banana na sześć części, obraną pomarańczę pokrój na kawałki.
Przygotowane składniki nadziej na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki z piersią z kurczaka raz jeszcze oprósz solą i pieprzem. Usmaż na kilku łyżkach oleju.
Zobacz też przepisy na kurczaka pieczonego
Przepis na zapiekankę z piersi kurczaka z ryżem
Oto składniki na zapiekankę z piersi z kurczaka i ryżu:
- 1,5 szklanki ryżu,
- upieczona lub usmażona pierś z kurczaka, pokrojona na małe kawałki,
- puszka kukurydzy,
- duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- papryczka chili,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- puszka krojonych pomidorów,
- puszka bulionu warzywnego,
- 4 łyżki oleju,
- szczypta słodkiej papryki,
- 15 dag twardej fety,
- 10 dag tartego żółtego sera,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić zapiekankę z piersi z kurczaka i ryżu? Ryż ugotuj w dużej ilości osolonego wrzątku. Czosnek i cebulę obierz, a potem posiekaj. Na oleju przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Dodaj pomidory, zioła, sól, paprykę słodką i pieprz. Duś około 10 minut.
Teraz do dania wlej bulion. Połącz z ryżem, kurczakiem i odsączoną kukurydzą. Masę przełóż do foremki. Fetę pokrój w kostkę, danie posyp fetą oraz tartym serem. Zapiekankę z piersią z kurczaka piecz przez mniej więcej 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na roladki z piersi z kurczaka i kapusty
Oto składniki na roladki z kurczaka i kapusty:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
- 4 duże liście kapusty włoskiej,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 10 dag żółtego sera w kawałku,
- przyprawa do kurczaka,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- szczypior,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić roladki z piersi z kurczaka? Z liści kapusty odetnij nerwy i obgotuj je lekko we wrzątku. W mięsie natnij nożem głębokie kieszonki. Oprósz solą i pieprzem. Paprykę i połowę sera potnij na podłużne paski. Od każdego liścia odetnij mały kawałek takiej wielkości, aby dało się w niego zawinąć paprykę i ser. Zawiniątka włóż w kieszonki w mięsie i zepnij dokładnie wykałaczkami. Posyp z wierzchu przyprawą do kurczaka i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Pozostały ser zetrzyj na tarce i posyp nim liście kapusty. Podsmażoną pierś z kurczaka zdejmij z patelni, usuń wykałaczki i zawiń w liście kapusty. Zwiąż szczypiorkiem, który - żeby był elastyczny - zamocz we wrzątku. Pakieciki ułóż w żaroodpornym naczyniu, włóż łyżkę masła i posiekany czosnek, przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do temperatury 150 stopni C piekarnika i piecz roladki z kurczaka przez około 20 minut, aby mięso doszło.
Zobacz więcej książek kucharskich redakcji Polki.pl