Reklama

Kurczak to jedno z klasycznych mięs, które jest najczęściej wybierane na obiad lub zdrowy lunch do pracy. Świetnie komponuje się z owocami, pieczonymi warzywami oraz świeżymi ziołami. Kurczak curry, po tajsku lub pieczony możemy przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta – sprawdź nasze przepisy!

Reklama

Kurczak curry: przepis

Oto składniki na kurczaka curry:

  • duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta kminu
  • laska cynamonu
  • łyżeczka sproszkowanego chili
  • szczypta garam masala
  • łyżeczka cukru
  • puszka pomidorów
  • 6 udek z kurczaka
  • Szklanka wywaru drobiowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Jak zrobić kurczaka curry?

Siekamy cebulę w drobną kostkę. Ścieramy imbir na tarce razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przyprawy : cynamon, kmin oraz chili. Dodajemy cebulę i podsmażamy z przyprawiamy na rumiano. Dosypujemy garam masala, cukier i dorzucamy pomidory z puszki. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałeczki i dorzucamy na patelnię. Podsmażamy z całością przez około 15 minut do połączenia smaków. Tak przygotowany kurczak może być podawany z odrobiną jogurtu naturalnego lub z chlebkiem pita.

Kurczak po tajsku: przepis

Oto składniki na kurczaka po tajsku:

  • 2 łyżki masła
  • 6 udek z kurczaka
  • pół szklanki posiekanych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sos:

  • 3 łyżki sosu chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka startego imbiru
  • sok z limonki

Jak zrobić kurczaka po tajsku?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Przygotowując sos, mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na bok do przegryzienia się. Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy kurczaka na złocisty kolor. Dolewamy sos i mieszamy dokładnie z kurczakiem. Tak przygotowanego wkładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika na 30 minut. Dekorujemy posiekanymi orzechami i kolendrą.

Kurczak pieczony: przepis

Oto składniki na kurczaka pieczonego:

  • 1,5 kilogramowy kurczak
  • 2 łyżki soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka suszonego tymianku
  • cytryna
  • główka czosnku
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 3 średnie marchewki
  • koper włoski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić kurczaka pieczonego?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Wcześniej umytego kurczaka wypełniamy tymiankiem, przekrojoną w pół cytryną i czosnkiem. Wierzch kurczaka smarujemy roztopionym masłem i przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym i wokół wrzucamy pokrojone marchewki, cebulę oraz koper włoski. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy przez 1,5 godziny. Serwujemy z pieczonymi ziemniakami lub batatami.

Reklama

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Reklama
Reklama
Reklama