Reklama

Jesienne śniadanie musi być nie tylko sycące, ale także rozgrzewające. Chłodne i ciemne dni nie zachęcają do wczesnego wstawania, jednak możesz je odczarować pysznym posiłkiem, który pobudzi do działania i doda energii na cały poranek.

Reklama

Spis treści:

  1. Grzanki z awokado na ostro
  2. Placki lub gofry cynamonowe z sosem śliwkowym
  3. Szakszuka z korzennymi przyprawami
  4. Owsianka z jabłkami i skyrem

Jesienne śniadanie: grzanki z awokado na ostro

Awokado to świetny pomysł, aby dobrze rozpocząć dzień. W połączeniu z chrupiącą, gorącą grzanką, tworzy perfekcyjny poranny posiłek. Ciepły i sycący.

Składniki:

  • 3 kromki chleba,
  • połówka dojrzałego awokado,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz,
  • rozmaryn i tymianek,
  • szczypta chili albo pieprz cayenne,
  • pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego.

Sposób przygotowania:

  1. Połówkę awokado wydrąż, a miąższ zgnieć widelcem na gładką masę.
  2. Dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
  3. Pomidorki koktajlowe umyj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Dodaj do masy z awokado.
  4. Kromki chleba podsmaż na suchej patelni, aby się zrumieniły.
  5. Gotowe grzanki posmaruj masą z awokado.
jesienne śniadanie grzanka z awokado

fot. Jesienne śniadanie: grzanki z awokado/Adobe Stock, Stepanek Photography

Jesienne śniadanie: gofry cynamonowe z sosem śliwkowym

Jesienne śniadanie na słodko są szalenie popularne, zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Są szybkie i smaczne. Z tego przepisu możesz także przygotować słodkie placuszki, jeśli nie masz gofrownicy.

Składniki:

  • 200 g mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • pół opakowania cukru wanilinowego,
  • 120 ml oleju lub roztopionego masła,
  • 250 ml mleka,
  • 200 g śliwek,
  • 40 g cukru + 2 łyżki.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dobrze umyj, wypestkuj, a następnie pokrój w kawałki. Włóż do rondelka, zasyp cukrem (40 g) i podgrzej.
  2. Jeśli owoce nie puszczają długo soku, dodaj odrobinę wody, aby nic się nie przypaliło.
  3. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Kiedy śliwki się rozpadną, a cukier rozpuści, zdejmij rondelek z ognia.
  4. Wystudź zawartość, a następnie zblenduj na gładki krem.
  5. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, 2 łyżki cukru, sól oraz cukier wanilinowy.
  6. Całość wymieszaj. Dodaj jajka oraz tłuszcz (olej lub masło), a następnie wlej mleko.
  7. Zmiksuj na gładką masę.
  8. Piecz gofry ok. 4 minuty. Jeśli robisz placuszki, smaż je po 3 minuty z każdej strony.
  9. Przełóż na talerz i podawaj z musem śliwkowym. Możesz przygotować też nutellę ze śliwek.
jesienne śniadanie gofry z musem śliwkowym

fot. Jesienne śniadanie: gofry z musem śliwkowym/Adobe Stock, saharosa

Jesienne śniadanie: szakszuka z korzennymi przyprawami

Szakszuka to kolejny doskonały pomysł na sycące i rozgrzewające jesienne śniadanie. W tej wersji wzbogacona jest korzennymi przyprawami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta ostrej papryki,
  • pół łyżeczki kardamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Na niewielkiej ilości oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Uważaj, aby nie zaczął się przypalać.
  2. Szybko dodaj pomidory z puszki, dodaj przyprawy, a następnie zamieszaj.
  3. Zmniejsz ogień i zrób miejsce na patelni, a następnie wbij jajka pomiędzy pomidory.
  4. Smaż kilka minut pod przykryciem, nie mieszaj.
  5. Wyłóż na talerze i udekoruj natką pietruszki.
jesienne śniadanie szakszuka

fot. Jesienne śniadanie: szakszuka/Adobe Stock, Alexandr_kort

Owsianka z jabłkami i skyrem

Dla wielu osób nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia, niż ciepła owsianka. Działa otulająco na żołądek i pozwala wejść w nowy dzień z radością.

Spis treści:

  • 150 ml mleka,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • jabłko,
  • garść bakalii,
  • łyżka cukru,
  • 2 łyżki skyru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłko umyj, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski.
  2. Mleko wlej do rondelka, a następnie wsyp płatki.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż płatki zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.
  4. Dodaj cukier i cynamon, całość dobrze wymieszaj.
  5. Przełóż do miseczki, dodaj pokrojone jabłka i posyp cynamonem.
  6. Na koniec udekoruj jesienne śniadanie skyrem.
jesienne śniadanie owsianka

fot. Jesienne śniadanie: owsianka z jabłkiem/Adobe Stock, cook_inspire

Reklama

Zobacz także inne pomysły na jesienne śniadania:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...