Reklama

Pyszne sałatki na Wielkanoc to podstawa każdego świątecznego śniadania. Na stole obok pasztetów, żurku, jajecznych przekąsek i kuszących ciast, nie może zabraknąć również smakowitych sałatek na Wielkanoc. W święta nie liczmy kalorii! Pozwól sobie na odrobinę majonezu lub innych kalorycznych dodatków, których unikasz na co dzień.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka na Wielkanoc z jajkami
  2. Sałatka na Wielkanoc bez majonezu i jajek
  3. Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Sałatka na Wielkanoc z jajkami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki na Wielkanoc na bazie jajek, majonezu i świeżych, wiosennych przypraw. Możesz wykorzystać także nowalijki i udekorować nimi gotową sałatkę,

Składniki:

  • 2 puszki groszku,
  • ok. 8-10 jajek,
  • 3-4 marchewki,
  • 7-8 sztuk suszonych pomidorów bez zalewy,
  • średnia czerwona cebula,
  • sól i pieprz,
  • majonez.

Możesz także użyć 2 opakowań marchewki z groszkiem, zamiast osobno marchewki i groszku z puszki.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo. Połowę pokrój w kostkę, a połowę przekrój na pół.
  2. Wymieszaj groszek z pokrojoną w piórka cebulą oraz ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchewką. Pomidory suszone pokrój w cienkie paski i dodaj do sałatki.
  3. Następnie dodaj pokrojone drobno jajka i wymieszaj z majonezem (ilość według uznania), solą oraz pieprzem. Pozostaw na ok. godzinę w lodówce, aby smaki się połączyły.
  4. Podawaj tę sałatkę na Wielkanoc z połówkami jajek na wierzchu.
sałatki na wielkanoc z majonezem

fot. Sałatka wielkanocna z majonezem/Adobe Stock, FomaA

Sałatka na Wielkanoc bez majonezu i jajek

To prawdopodobnie najlepsza sałatka wielkanocna dla osób, które nie mogą jeść jajek, nie lubią ich lub są na diecie wegańskiej. Wykorzystaj nowalijki, świeżą sałatę oraz pomidorki koktajlowe, które wspólnie stworzą orzeźwiającą, wiosenną sałatkę.

Składniki:

  • dowolna mieszanka sałat,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 400 g pomidorków koktajlowych,
  • suża marchew,
  • świeży ogórek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj wszystkie warzywa, marchew obierz.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, rzodkiewkę i ogórka pokrój na cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Całość wymieszaj z wybraną zieleniną, polej oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami (świetnie sprawdzą się np. zioła prowansalskie).
fot. Sałatka wielkanocna bez majonezu i jajek/Adobe Stock, karepa

Sałatka na Wielkanoc z kurczakiem

Wśród przepisów na lekkie sałatki na święta wielkanocne nie może zabraknąć tych, przygotowanych na bazie zielonych warzyw oraz piersi z kurczaka. To dobry sposób na pyszne, dietetyczne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i oczywiście śniadanie wielkanocne.

Składniki:

  • filet z piersi z kurczaka - wędzony lub grillowany,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • ok. 30-40 g fety,
  • 80 g czerwonej soczewicy,
  • garść świeżego szpinaku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, osusz, natrzyj ulubionymi przyprawami, a następnie upiecz w 180 stopniach (ok. 40 minut). Możesz także zgrillować go na specjalnej patelni.
  2. Mięso pokrój w szerokie plastry, pomidorki przekrój na pół, a soczewicę ugotuj do pełnej miękkości (ok. 15 minut w wodzie osolonej dopiero pod koniec gotowania).
  3. Szpinak ułóż na dnie naczynia, dodaj kurczaka i pomidorki, a następnie dodaj odcedzoną soczewicę. Posyp całość serem feta i dopraw solą oraz pieprzem.

Sałatkę na Wielkanoc możesz polać oliwą z oliwek lub podawać z sosem jogurtowym.

fot. Sałatka wielkanocna z kurczakiem/Adobe Stock, kasia2003
Reklama

Zobacz więcej przepisów na sałatki na Wielkanoc:

Reklama
Reklama
Reklama