SAŁATKA: sałatka z bobem, sałatka z tuńczykiem i inne

Kolorowa sałatka fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Sałatka to niebanalny sposób na lekki i zdrowy posiłek, urozmaicony o dowolne składniki, który przygotujemy w zaledwie kilka minut – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 18.07.2017 15:12
Kolorowa sałatka fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Sałatka na bazie mieszanki sałat lub kompozycji owocowej to ciekawy sposób na przełamanie rutyny. Z dodatkiem lekkich dressingów, sosów winegret lub tych cięższych, na bazie majonezu możemy dowolnie łączyć składniki. Chrupiący akcent w postaci prażonych nasion podkreśli walory każdej sałatki. Sprawdź nasze przepisy na smaczne i kolorowe dania!

Sałatka z bobem

Oto składniki na sałatkę z bobem:

  • 300 g bobu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • ćwierć główki kopru włoskiego
  • starty parmezan
  • średnia cebula
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sałatkę z bobem?

Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wsypujemy przemyty bób i dusimy przez 15 – 20 minut. Wkładamy do miski z zimną wodą, a następnie ściągamy skórkę i odkładamy bób na bok na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Koper włoski kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z posiekaną cebulą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy dressingiem na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowaną sałatkę możemy serwować również w słoiczku i zabrać na lunch do pracy.

Sałatka grecka

Oto składniki na sałatkę grecką:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • suszone oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • ogórek
  • średnia cebula
  • 150 g sera feta

Jak zrobić sałatkę grecką?

Na początek przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odstawiamy na bok. Do miski przekładamy przepołowione pomidorki koktajlowe, posiekaną cebulę w piórka oraz kawałki ogórka. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy. Tak przyrządzoną sałatkę grecką podajemy z ulubionymi ziołami.

Sałatka z tuńczykiem

Oto składniki na sałatkę z tuńczykiem:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • łyżeczka soku z cytryny
  • średnia cebula
  • 3 łyżeczki majonezu
  • posiekana pietruszka
  • 2 ogórki konserwowe
  • łyżka musztardy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?

Kawałki tuńczyka odsączamy na sitku. Cebulę siekamy w małą kosteczkę. W międzyczasie przyrządzamy dressing – wyciśnięty sok z cytryny łączymy za pomocą trzepaczki z majonezem i musztardą. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z ogórkami konserwowymi i posiekaną pietruszką tworzy smaczną kompozycję. Podawana na zimno smakuje doskonale z chlebem razowym.

Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA