Sałatka na bazie mieszanki sałat lub kompozycji owocowej to ciekawy sposób na przełamanie rutyny. Z dodatkiem lekkich dressingów, sosów winegret lub tych cięższych, na bazie majonezu możemy dowolnie łączyć składniki. Chrupiący akcent w postaci prażonych nasion podkreśli walory każdej sałatki. Sprawdź nasze przepisy na smaczne i kolorowe dania!
Sałatka z bobem
Oto składniki na sałatkę z bobem:
- 300 g bobu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ćwierć główki kopru włoskiego
- starty parmezan
- średnia cebula
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Jak zrobić sałatkę z bobem?
Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wsypujemy przemyty bób i dusimy przez 15 – 20 minut. Wkładamy do miski z zimną wodą, a następnie ściągamy skórkę i odkładamy bób na bok na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Koper włoski kroimy na mniejsze kawałeczki i podsmażamy na rozgrzanej patelni razem z posiekaną cebulą. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy dressingiem na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Tak przygotowaną sałatkę możemy serwować również w słoiczku i zabrać na lunch do pracy.
Sałatka grecka
Oto składniki na sałatkę grecką:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka octu winnego
- suszone oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- ogórek
- średnia cebula
- 150 g sera feta
Jak zrobić sałatkę grecką?
Na początek przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Odstawiamy na bok. Do miski przekładamy przepołowione pomidorki koktajlowe, posiekaną cebulę w piórka oraz kawałki ogórka. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki łączymy. Tak przyrządzoną sałatkę grecką podajemy z ulubionymi ziołami.
Sałatka z tuńczykiem
Oto składniki na sałatkę z tuńczykiem:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- łyżeczka soku z cytryny
- średnia cebula
- 3 łyżeczki majonezu
- posiekana pietruszka
- 2 ogórki konserwowe
- łyżka musztardy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem?
Kawałki tuńczyka odsączamy na sitku. Cebulę siekamy w małą kosteczkę. W międzyczasie przyrządzamy dressing – wyciśnięty sok z cytryny łączymy za pomocą trzepaczki z majonezem i musztardą. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z ogórkami konserwowymi i posiekaną pietruszką tworzy smaczną kompozycję. Podawana na zimno smakuje doskonale z chlebem razowym.
Sprawdź inne książki kucharskie redakcji Polki.pl