Pyszny i puszysty chleb na maślance przygotujesz szybko i sprawnie. Możesz upiec go w klasycznej keksówce albo okrągłej formie. Ten przepis idealnie sprawdzi się także w specjalnych maszynach do pieczenia chleba. Czy wiesz, po co dodaje się maślankę do chleba?
Spis treści:
Po co maślanka do chleba?
Dodanie maślanki do ciasta podczas przygotowywania chleba ma jedną wielką zaletę. Gotowy wypiek jest niezwykle puszysty i miękki w środku, a jednocześnie ma złocistą, chrupiącą skórkę. Dodatkowo chleb na maślance może być nieco słodszy, przez co idealnie sprawdzi się z takimi dodatkami, jak krem czekoladowy, domowa konfitura czy masło orzechowe.
Taki chleb będzie także idealnym składnikiem bazowym podczas przygotowywania tostów francuskich na słodko.
fot. Po co maślanka do chleba/Adobe Stock, Mara Zemgaliete
Przepis na puszysty chleb na maślance
Jak upiec dobry chleb na maślance? To bardzo proste. Wystarczy tylko kilka składników i odpowiednie proporcje. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej + do posypania blatu,
- 350 ml maślanki,
- 50 g świeżych drożdży,
- 200 ml ciepłej wody,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- ulubione nasiona do posypania.
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wszystko ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wymieszaj, zasyp 3-4 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
- W tym czasie resztę mąki przesiej do dużej miski i dodaj sól.
- Dodaj maślankę i gotowy rozczyn. Wszystko wymieszaj lekko łyżką, a następnie wyrób gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo użyć miksera.
- W trakcie wyrabiania może być konieczne dodanie jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto musi być miękkie i elastyczne, a także lekko lepkie.
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Następnie przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem keksówki i posyp wybranymi dodatkami - mogą to być nasiona słonecznika, sezam czy pestki dyni.
- Możesz dodatkowo zrobić w chlebie kilka nacięć. Odstaw na 10 minut.
- Tak przygotowaną keksówkę włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 50 minut. Na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą (ok. 400 ml). Dzięki temu powstanie chrupiąca skórka.
fot. Jak zrobić dobry chleb na maślance/Adobe Stock, bit24
Chleb na maślance bez drożdży
Jeśli nie chcesz czekać, aż rozczyn wyrośnie i chcesz przygotować chleb na maślance bez użycia drożdży, ten przepis sprawdzi się idealnie. Przygotujesz go w kilka minut.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 350-370 ml maślanki w temp. pokojowej,
- 2 łyżki oleju,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz proszek do pieczenia z sodą. Wymieszaj.
- Dodaj maślankę i całość wymieszaj. Masa musi zmienić się w jednolite, gładkie ciasto.
- Formę wysmarowaną niewielką ilością oleju wysyp wybranymi dodatkami (nasionami, pestkami, przyprawami). Przełóż ciasto i wysmaruj je delikatnie resztą oleju.
- Ponownie posyp nasionami i wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 45 minut.
Czytaj także:
Ile kalorii ma pieczywo?
Jak zrobić zakwas chlebowy?
Co zrobić z czerstwego chleba?