Idealny, prosty, babciny przepis na chleb na maślance: ten miękki i puszysty wypiek sprawdzi się zarówno na słodko, jak i słono

po co maślanka do chleba fot. Adobe Stock, Mara Zemgaliete
Jak upiec dobry chleb na maślance? Potrzebne są odpowiednie proporcje oraz dobrej jakości maślanka. Ten przepis to stary, babciny patent na uzyskanie miękkiego, puszystego chlebka, który idealnie sprawdzi się jako baza kanapek a słodko i słono. Świetnie smakuje także bez niczego. Zobacz, jak go zrobić.
/ 22.02.2023 05:40
po co maślanka do chleba fot. Adobe Stock, Mara Zemgaliete

Pyszny i puszysty chleb na maślance przygotujesz szybko i sprawnie. Możesz upiec go w klasycznej keksówce albo okrągłej formie. Ten przepis idealnie sprawdzi się także w specjalnych maszynach do pieczenia chleba. Czy wiesz, po co dodaje się maślankę do chleba?

Spis treści:

  1. Po co maślanka do chleba?
  2. Jak upiec dobry chleb na maślance?
  3. Chleb na maślance bez drożdży

Po co maślanka do chleba?

Dodanie maślanki do ciasta podczas przygotowywania chleba ma jedną wielką zaletę. Gotowy wypiek jest niezwykle puszysty i miękki w środku, a jednocześnie ma złocistą, chrupiącą skórkę. Dodatkowo chleb na maślance może być nieco słodszy, przez co idealnie sprawdzi się z takimi dodatkami, jak krem czekoladowy, domowa konfitura czy masło orzechowe.

Taki chleb będzie także idealnym składnikiem bazowym podczas przygotowywania tostów francuskich na słodko.

chleb na maślance przepis

fot. Po co maślanka do chleba/Adobe Stock, Mara Zemgaliete

Przepis na puszysty chleb na maślance

Jak upiec dobry chleb na maślance? To bardzo proste. Wystarczy tylko kilka składników i odpowiednie proporcje. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej + do posypania blatu,
  • 350 ml maślanki,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • ulubione nasiona do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i zalej wszystko ciepłą, ale nie gorącą wodą. Wymieszaj, zasyp 3-4 łyżkami mąki, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie resztę mąki przesiej do dużej miski i dodaj sól.
  3. Dodaj maślankę i gotowy rozczyn. Wszystko wymieszaj lekko łyżką, a następnie wyrób gładkie ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo użyć miksera.
  4. W trakcie wyrabiania może być konieczne dodanie jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto musi być miękkie i elastyczne, a także lekko lepkie.
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę - w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  6. Następnie przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem keksówki i posyp wybranymi dodatkami - mogą to być nasiona słonecznika, sezam czy pestki dyni.
  7. Możesz dodatkowo zrobić w chlebie kilka nacięć. Odstaw na 10 minut.
  8. Tak przygotowaną keksówkę włóż do piekarnika (180 stopni) na ok. 50 minut. Na dno piekarnika wstaw naczynie z wodą (ok. 400 ml). Dzięki temu powstanie chrupiąca skórka.

jak upiec dobry chleb na maślance

fot. Jak zrobić dobry chleb na maślance/Adobe Stock, bit24

Chleb na maślance bez drożdży

Jeśli nie chcesz czekać, aż rozczyn wyrośnie i chcesz przygotować chleb na maślance bez użycia drożdży, ten przepis sprawdzi się idealnie. Przygotujesz go w kilka minut.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 350-370 ml maślanki w temp. pokojowej,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz proszek do pieczenia z sodą. Wymieszaj.
  2. Dodaj maślankę i całość wymieszaj. Masa musi zmienić się w jednolite, gładkie ciasto.
  3. Formę wysmarowaną niewielką ilością oleju wysyp wybranymi dodatkami (nasionami, pestkami, przyprawami). Przełóż ciasto i wysmaruj je delikatnie resztą oleju.
  4. Ponownie posyp nasionami i wstaw do piekarnika (200 stopni) na ok. 45 minut.

Czytaj także:
Ile kalorii ma pieczywo?
Jak zrobić zakwas chlebowy?
Co zrobić z czerstwego chleba?

Redakcja poleca

REKLAMA