Reklama

kisz przepis na kisz świąteczna tarta

Fot. Lubella

Reklama

Kisz z kapustą kiszoną i grzybami

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 300 g mąki (Lubella Puszysta Krupczatka),
  • 2 jajka,
  • Łyżeczka soli
  • 400 g kapusty kiszonej,
  • 100 g suszonych namoczonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 20 g suszonej żurawiny,
  • Woda z namaczania grzybów
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Majeranek (1 łyżeczka)
  • Olej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę z masłem i solą siekamy nożem do momentu aż powstaną grudki wielkości zacierek. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy tak, aby za bardzo nie ogrzać ciasta. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
  2. Grzyby odciskamy z wody i siekamy. Cebulę siekamy wraz z czosnkiem i przesmażamy z grzybami na oleju. Dodajemy odciśniętą i posiekaną kapustę. Następnie dodajemy wodę z grzybów oraz żurawinę i przyprawy. Dusimy do momentu aż cała woda odparuje. Tak przygotowany farsz schładzamy.
  3. Część ciasta zostawiamy na dekorację, a z reszty wałkujemy placek i wykładamy na tortownicę lub formę do tarty. Pieczemy w 180 °C przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i na lekko upieczone nakładamy farsz, a z reszty ciasta robimy dekorację na farszu. Pieczemy przez kolejne 20 minut do momentu aż ciasto się zazłoci.

Źródło: Materiały prasowe Lubella

Reklama

Zobacz także: Tarta z orzechami i żurawiną na Boże Narodzenie

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...