Reklama
Ilość kalorii: 560
Czas przygotowania: 70
Ilość porcji: 16
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 50 dag maku
  • 1/2 l mleka
  • 10 jajek
  • 40 dag cukru
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • kilka kropli oleju waniliowego

Krem:

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 600 ml mleka
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1/2 tabliczki czekolady z nadzieniem toffi
  • 5 dag orzechów
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:

1. Mak opłucz, zalej mlekiem, zagotuj, gotuj 10 min.
2. Odcedź na sicie. Przepuścić dwukrotnie przez maszynkę.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
4. Cały czas ucierając, dodawaj po łyżce maku, bułki tartej i aromat waniliowy.
5. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy makowej, ostrożnie wymieszaj.
6. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką.
7. Przelej do niej masę, wyrównaj, piecz mniej więcej godzinę w temp. 180 st. C.
8. Ostudź, ciasto ostrożnie przekrój na 3 blaty.
9. Budyń ugotuj na mleku, ostudź.
10. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem.
11. Dalej ucierając, dodawaj do niego stopniowo po łyżce budyniu.
12. Odłóż 1/3 masy i połącz ją z rozpuszczoną czekoladą toffi i posiekanymi orzechami.
13. Resztę kremu wymieszaj z roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą deserową.
14. Blaty ciasta przełóż kremem z orzechami.
15. Wierzch i boki posmaruj ciemnym kremem, schłodź.

Reklama

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...