Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • łyżka kwaśnej śmietany

Na masę orzechową:

  • 5 dag masła
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 15 dag cukru
  • 6 dag mąki
  • 35 dag różnych orzechów (włoskich, nerkowca, laskowych, pistacji)
  • 2 jajka
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na tartę orzechową!

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć elastyczne ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim formę do tarty o średnicy 25 cm.
  3. Nakłuj widelcem.
  4. Formę z ciastem odstaw na 20 minut do lodówki.
  5. Przygotuj masę orzechową. 2/3 orzechów posiekaj w malakserze, resztę zostaw w całości.
  6. Włóż do rondla cukier, śmietankę i margarynę.
  7. Gdy margaryna się rozpuści, wsyp mąkę i energicznie mieszaj, by masa nie miała grudek i zgęstniała.
  8. Zdejmij rondel z ognia i mieszając masę mikserem, dodawaj najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy.
  9. Masę orzechową przełóż do foremki z ciastem.
  10. Posyp pozostałymi orzechami.
  11. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  12. Wstaw formę z tartą i piecz około 40 minut.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na desery z orzechami:

Rogaliki z orzechami - przepis
Tarta z gruszkami i orzechami - przepis
Babeczki z orzechami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...