Tarta z makiem i figami - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowa tarta - pomysł na oryginalny deser.

Opublikowano: 15.05.2014, 09:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 150 g masła
- 170 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
Masa makowa:
- 200 g gotowej masy makowej
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
Masa kremowa:
- 350 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 4 świeże (lub suszone) figi
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na tartę z makiem i figami!
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj w misce, a następnie szybko zagnieć na elastyczne ciasto.
- Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość pół centymetra i wylep nim posmarowaną masłem i posypaną mąką formę do tarty o średnicy 24 cm.
- Ciasto nakłuj widelcem.
- Białka ubij na sztywno z cukrem i wymieszaj z masą makową.
- Masę wyłóż na ciasto.
- Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 200 st. C około 35 minut.
- Przygotuj masę kremową: śmietankę ubij na sztywno. Serek utrzyj z cukrem pudrem i wymieszaj ze śmietanką.
- Figi pokrój na kawałki.
- Na wystudzone ciasto wyłóż masę kremową i obłóż kawałkami owoców.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na desery:
Śmietanowiec z wiśniami - przepis
Szyszki z ryżu preparowanego - przepis Ani Starmach
Rolada kakaowa - przepis
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...