Reklama
Ilość kalorii: 200
Czas przygotowania: 45 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 płaty ciasta francuskiego (10 na 20 cm)
  • jajko
  • 3 łyżeczki cukru brązowego
  • szklanka kremówki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • 3/4 szklanki malin
  • 2 łyżki nalewki malinowej
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rurki francuskie z kremem!

  1. Każdy płat ciasta pokrój na 5 wąskich pasków.
  2. Paski rozwałkuj, aby otrzymać cienkie długie kawałki ciasta.
  3. Na metalowe foremki - tulejki nawijaj paski, tak aby kolejne warstwy ciasta lekko na siebie nachodziły.
  4. Z obydwu stron pozostaw wolne kawałki tulejki.
  5. Foremki z ciastem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
  7. Piecz 20 min w temp. 220 st. C, wystudź.
  8. Delikatnie naciskając szerszą część tulejki, zdejmij z nich rurki.
  9. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  10. Maliny rozgnieć z nalewką, połącz ze śmietaną.
  11. Krem przełóż do szprycki i napełnij nim rurki.
  12. Od razu podawaj.
Reklama

Sprawdź inne przepisy na desery:

Domowe lody - przepis jak je zrobić krok po kroku
Sorbet cytrynowy - przepis
Krem waniliowy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...