Tanie, chrupiące i idealnie miękkie. Te rogaliki orzechowe siostry Anastazji najlepiej smakują na ciepło
Rogaliki orzechowe siostry Anastazji są łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim pyszne. Najlepiej smakują na ciepło, ale spokojnie możesz schować je do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Będą też idealne na spotkania z rodziną, popołudniową kawę czy świąteczny stół. Sprawdź ten pyszny przepis.

Rogaliki orzechowe to prawdziwa esencja domowych wypieków - chrupiące, maślane i delikatne, z wyrazistą nutą. Ten przepis siostry Anastazji, znanej z tradycyjnych i sprawdzonych domowych receptur, to sposób na pyszny deser, który zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy szybki lunch do pracy. Sprawdź, jak je zrobić i od razu przygotuj większą ilość!
Spis treści:
Przepis na rogaliki orzechowe siostry Anastazji
Siostra Anastazja od lat inspiruje swoimi przepisami, które są proste, szybkie i bardzo tradycyjne. Nie ma tu miejsca na fit składniki - ma być z sercem, po polsku i na słodko. Z poniższego przepisu zrobisz ok. 25-30 małych rogalików.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g zimnego masła,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki śmietany,
- szczypta soli.
Składniki na krem orzechowy:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- 100 g cukru pudru,
- białko z jednego jajka,
- kilka kropel aromatu migdałowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę razem z solą.
- Pokrój schłodzone masło na małe kawałki i dodaj do mąki. Palcami wyrabiaj coś na kształt kruszonki.
- Następnie dodaj żółtka i kwaśną śmietanę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Przygotuj nadzienie. Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem pudrem.
- Dodaj białko i kilka kropel aromatu migdałowego (jeśli używasz), aby masa nabrała konsystencji pozwalającej na łatwe formowanie.
- Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na okrąg o grubości około 3 mm.
- Pokrój okrąg na trójkąty (jak pizzę).
- Na szerokim końcu każdego trójkąta nałóż małą ilość nadzienia orzechowego. Zwiń rogaliki, zaczynając od szerszego końca, ku wąskiemu.
- Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut, aż nabiorą złotego koloru.
- Wystudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem i posypać posiekanymi orzechami.

Rogaliki orzechowe siostry Anastazji: porady
Aby rogaliki udały się perfekcyjnie, przede wszystkim potrzebujesz mocno schłodzonego ciasta oraz dobrej jakości składników. Jeśli chodzi o nadzienie, najczęściej używane są orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by eksperymentować z innymi rodzajami, na przykład orzechami laskowymi, migdałami czy pekanami.
Aby masa była bardziej aromatyczna, można dodać do niej kilka kropel aromatu migdałowego lub waniliowego.
Podczas pieczenia warto monitorować czas - choć jest umownie podany w przepisie, piekarniki są różne i czas ten może się zmienić. Dlatego regularnie podglądaj swoje rogaliki, bo zbyt długo pieczone mogą stracić swoją kruchość, a za krótko pozostaną niedopieczone i "gumowate".
Zobacz też inne pomysły na słodkości siostry Anastazji: