Reklama

Pączki bez jajek możesz nadziewać marmoladą lub masłem orzechowym. Jeśli szukasz szybkiego przepisu na tłusty czwartek i chcesz skrócić czas przygotowania, pozostaw je bez nadzienia. Wypróbuj też inny wariant pączków bez jajek i mleka - zastąpiłyśmy je mlekiem roślinnym.

Reklama

Przepis na pączki bez jajek

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 5 dag świeżych drożdży,
  • 5 szklanek mąki pszennej,
  • do nadziewania np. konfitura,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku wymieszaj wodę, cukier oraz olej. Wszystko razem zagotuj, wystudź.
  2. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę pokojową, wkrusz drożdże. Uważaj, aby masa nie była za ciepła, by nie zabić drożdży.
  3. Dodaj mąkę, wyrób na jednolite ciasto.
  4. Przykryj ściereczką, pozostaw w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, formuj małe pączki. Jeśli masz czas, możesz nadziewać je konfiturą lub np. masłem orzechowym.
  6. Pączki bez jajek smaż na głębokim tłuszczu (z obu stron).
pączki bez jajek przepis

fot. Pączki bez jajek/Adobe Stock, Fotografia MaNoGraf

Pączki bez jajek i bez mleka

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego, np. sojowego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 50 ml oleju,
  • 4 łyżki aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy, jeśli jej nie masz, możesz pominąć ten składnik),
  • łyżka spirytusu,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • odrobina soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w 50 ml ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Odstaw rozczyn na 15-20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski, aby nie miała grudek. Dodaj rozczyn, sól, cukier, aquafabę (jeśli używasz, to zamiennik jajek, więc można pominąć ten składnik). Dodaj mleko, spirytus i olej, wyrabiaj na gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wycinaj z niego kółka. Pączki bez jajek możesz odstawić jeszcze do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut.
  5. Po tym czasie smaż pączki bez jajek na głębokim tłuszczu, z każdej strony po około 2-3 minuty.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na pączki:

Reklama
Reklama
Reklama