Genialny patent na domową galaretkę: z tych 3 składników przygotujesz pyszny deser z owocami
Jak samemu zrobić galaretkę? Potrzebujesz jedynie żelatyny, soku oraz wody. Gdy zdecydujesz się zrobić galaretkę samodzielnie, będziesz mieć gwarancję, że nie ma w niej żadnych polepszaczy, barwników i innych szkodliwych substancji. Piękny kolor nadasz domowej galaretce, wykorzystując świeże owoce.

- Weronika Kwaśniak
Galaretka to pyszny deser, który kojarzy się z dzieciństwem i który możesz bez trudu przyrządzić własnoręcznie w domu. Nie zajmie to wiele czasu i energii, a dodatkowo obędzie się bez sztucznych gotowych proszków. Jak zrobić galaretkę domowymi sposobami? Możesz wykorzystać sok owocowy czy kompot, ale także... mleko! Sprawdź te pyszne przepisy.
Spis treści:
Jak samemu zrobić galaretkę domowym sposobem?
Niezależnie od tego, czy przygotowujesz klasyczną galaretkę owocową, warstwową wersję na wyjątkowe spotkania, czy chcesz stworzyć kreatywną dekorację do ciasta, jej przygotowanie jest szybkie i proste.
W tej wersji przepisu wykorzystasz sok brzoskwiniowy, ale możesz sięgnąć po dowolny - świeży z owoców lub kupiony w sklepie. Świetnie sprawdzi się wyciskany sok z pomarańczy, truskawek, owoców leśnych czy jabłek. Do wyboru, do koloru!
Składniki:
- pół szklanki wody,
- 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
- 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
- opcjonalnie: owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- W małej miseczce wsyp żelatynę i zalej ją wodą. Pozostaw na chwilę, aby napęczniała (zwykle 5-10 minut).
- Do namoczonej żelatyny dodaj odrobinę gorącego soku i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Rozpuszczoną żelatynę połącz z pozostałym sokiem. Dokładnie wymieszaj, rozlej do salaterek i włóż do lodówki, aby zastygła.
- Udekoruj wedle uznania świeżymi owocami, domową bitą śmietaną lub lodami.

Owoce w galaretce: domowy przepis
Do domowej galaretki możesz wrzucić także świeże owoce, tworząc w ten sposób efektowny deser na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się podczas kinderbalu, komunii organizowanej w domu czy urodzin.
Składniki:
- 400 g porzeczek,
- 200 g malin,
- 500 ml wody,
- 120-150 g cukru,
- 2 łyżki żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Porzeczki zmiażdż, odciśnij sok, owoce zalej letnią wodą i ponownie odciśnij (płynu powinno być mniej więcej pół litra).
- Żelatynę rozpuść w pozostałej wodzie i zmieszaj z płynem. Dodaj do smaku cukier i dokładnie wymieszaj.
- Krzepnącą galaretkę wymieszaj z opłukanymi i dokładnie osączonymi malinami, wystudź w salaterce.
- Możesz dodać też zgniecione porzeczki.

Domowa galaretka z kwaśnego mleka
Galaretkę możesz przygotować nie tylko z soku owocowego ale także z mleka i ogólnie nabiału. W ten sposób powstanie pyszny, orzeźwiający deser w stylu panna cotty.
Idealnie smakuje w połączeniu z domowym dżemem czy czekoladowym kremem. Możesz polać gotową galaretkę także domowym słonym karmelem.
Składniki:
- 330 ml kwaśnego mleka,
- 125 ml śmietany,
- 100 g cukru pudru,
- 50 ml wody,
- 2 łyżki żelatyny,
- wanilia (lub ekstrakt do ciast).
Sposób przygotowania:
- Mleko roztrzep starannie ze śmietaną, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj wanilię.
- Żelatynę rozpuść w wodzie, a następnie dodaj do mlecznej masy.
- Przelej całość do salaterek i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem udekoruj wedle uznania.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 31.07.2013 przez Sylwię Mikołajczak
Zobacz więcej przepisów na desery z galaretką: