Reklama

Galaretka to pyszny deser, który kojarzy się z dzieciństwem i który możesz bez trudu przyrządzić własnoręcznie w domu. Nie zajmie to wiele czasu i energii, a dodatkowo obędzie się bez sztucznych gotowych proszków. Jak zrobić galaretkę domowymi sposobami? Możesz wykorzystać sok owocowy czy kompot, ale także... mleko! Sprawdź te pyszne przepisy.

Reklama

Spis treści:

  1. Jak zrobić galaretkę w domu?
  2. Owoce w galaretce
  3. Galaretka z kwaśnego mleka

Jak samemu zrobić galaretkę domowym sposobem?

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz klasyczną galaretkę owocową, warstwową wersję na wyjątkowe spotkania, czy chcesz stworzyć kreatywną dekorację do ciasta, jej przygotowanie jest szybkie i proste.

W tej wersji przepisu wykorzystasz sok brzoskwiniowy, ale możesz sięgnąć po dowolny - świeży z owoców lub kupiony w sklepie. Świetnie sprawdzi się wyciskany sok z pomarańczy, truskawek, owoców leśnych czy jabłek. Do wyboru, do koloru!

Składniki:

  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżka żelatyny (bez smaku),
  • 1 szklanka soku brzoskwiniowego,
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce wsyp żelatynę i zalej ją wodą. Pozostaw na chwilę, aby napęczniała (zwykle 5-10 minut).
  2. Do namoczonej żelatyny dodaj odrobinę gorącego soku i podgrzewaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  3. Rozpuszczoną żelatynę połącz z pozostałym sokiem. Dokładnie wymieszaj, rozlej do salaterek i włóż do lodówki, aby zastygła.
  4. Udekoruj wedle uznania świeżymi owocami, domową bitą śmietaną lub lodami.
fot. Jak zrobić galaretkę/Adobe Stock, zgurski1980

Owoce w galaretce: domowy przepis

Do domowej galaretki możesz wrzucić także świeże owoce, tworząc w ten sposób efektowny deser na wiele okazji. Świetnie sprawdzi się podczas kinderbalu, komunii organizowanej w domu czy urodzin.

Składniki:

  • 400 g porzeczek,
  • 200 g malin,
  • 500 ml wody,
  • 120-150 g cukru,
  • 2 łyżki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki zmiażdż, odciśnij sok, owoce zalej letnią wodą i ponownie odciśnij (płynu powinno być mniej więcej pół litra).
  2. Żelatynę rozpuść w pozostałej wodzie i zmieszaj z płynem. Dodaj do smaku cukier i dokładnie wymieszaj.
  3. Krzepnącą galaretkę wymieszaj z opłukanymi i dokładnie osączonymi malinami, wystudź w salaterce.
  4. Możesz dodać też zgniecione porzeczki.
fot. Galaretka z owocami/Adobe Stock, Olga Kriger

Domowa galaretka z kwaśnego mleka

Galaretkę możesz przygotować nie tylko z soku owocowego ale także z mleka i ogólnie nabiału. W ten sposób powstanie pyszny, orzeźwiający deser w stylu panna cotty.

Idealnie smakuje w połączeniu z domowym dżemem czy czekoladowym kremem. Możesz polać gotową galaretkę także domowym słonym karmelem.

Składniki:

  • 330 ml kwaśnego mleka,
  • 125 ml śmietany,
  • 100 g cukru pudru,
  • 50 ml wody,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • wanilia (lub ekstrakt do ciast).

Sposób przygotowania:

  1. Mleko roztrzep starannie ze śmietaną, dodaj cukier, dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj wanilię.
  2. Żelatynę rozpuść w wodzie, a następnie dodaj do mlecznej masy.
  3. Przelej całość do salaterek i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  4. Przed podaniem udekoruj wedle uznania.
fot. Galaretka z kwaśnego mleka/Adobe Stock, zgurski1980

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 31.07.2013 przez Sylwię Mikołajczak

Reklama

Zobacz więcej przepisów na desery z galaretką:

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...