Reklama
Składniki:

- 50 dag czereśni
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 12%
- 10 dag cukru
- 2 łyżki masła
- 2–3 łyżki wiśniówki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżka tartej bułki
- cukier puder do posypania
- sól

Reklama

Dekoracja:
- skórka otarta z cytryny
- kilka listków melisy lub mięty

Przygotowanie:

1. Czereśnie przebierz, umyj, osusz, oderwij ogonki, wydryluj. Przełóż do miski, posyp łyżką cukru, skrop wiśniówką, lekko przemieszaj i odstaw, aby puściły sok. W tym czasie przygotuj ciasto.

2. Do miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę otartą z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jednolitą, gladką masę, dodaj do mąki, dokładnie wymieszaj. Na koniec dolej śmietankę i ponownie wymieszaj.

3. Płaską formę na tartę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. W tortownicy ułóż czereśnie. Zalej przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz 35–40 minut.

Reklama

4. Po upieczneiu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestudzenia. Gdy przestygnie, wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko. Udekoruj skórką otartą z cytryny oraz listkami melisy lub mięty. Jeżeli foremka, w której piekło się ciasto ładnie się prezentuje, możesz w niej pozostawić tartę i w ten sposób podać na stół.

Reklama
Reklama
Reklama