Ciasto z marchwią i orzechami - przepis składniki i przygotowanie
Lekkie i delikatne, z korzenną nutką. Pyszne!

- Robert Grotkowski
Opublikowano: 12.05.2015, 05:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka utartej marchwi
- 2 filiżanki posiekanych orzechów włoskich i laskowych
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki utartych goździków
- sok i skórka otarta z cytryny
- tłuszcz do formy
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz prosty przepis na pyszne ciasto marchewkowe.
- Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
- Marchew wymieszać z orzechami, bułką tartą, przyprawami i sokiem z cytryny.
- Połączyć obie masy i ubijać w mikserze.
- Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Piec 50 minut w natłuszczonej formie o śr. ok. 24 cm, w temp. 180 stopni.
- Sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
Reklama
Te ciasta też polecamy!
4 przepisy na ciasta jogurtowe
Pleśniak z dżemem
Krem czekoladowy
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...