Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,5 kg tuszka kurczaka
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • mała kajzerka
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką! To danie polecamy na świąteczny lub niedzielny obiad.

  1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na 1-2 godziny.
  2. Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij.
  3. Wątróbki oczyść i posiekaj.

Kurczak po karaibsku - przepis

  1. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z łyżką miękkiego masła, dodaj odciśniętą bułkę, wątróbki i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj.
  2. Białko ubij z solą na sztywną pianę i dodaj do masy.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Skórę nad piersiami kurczaka delikatnie unieś do góry.
  5. Przygotowany farsz ułóż na piersiach pod skórą i włóż do środka kurczaka.
  6. Otwory zaszyj bawełnianą nicią. Nóżki zwiąż.

Jak zrobić faszerowanego kurczaka?

Reklama
  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
  2. Kurczaka posmaruj pozostałym masłem, oprósz przyprawą do kurczaka i piecz mniej więcej 60 minut.
  3. Podczas pieczenia polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.
Reklama
Reklama
Reklama
Loading...