Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg tuszka kurczaka
- 20 dag wątróbki drobiowej
- mała kajzerka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kurczaka nadziewanego wątróbką! To danie polecamy na świąteczny lub niedzielny obiad.
- Mięso umyj, osusz, natrzyj solą i odstaw na 1-2 godziny.
- Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij.
- Wątróbki oczyść i posiekaj.
Kurczak po karaibsku - przepis
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z łyżką miękkiego masła, dodaj odciśniętą bułkę, wątróbki i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszaj.
- Białko ubij z solą na sztywną pianę i dodaj do masy.
- Całość dopraw solą i pieprzem.
- Skórę nad piersiami kurczaka delikatnie unieś do góry.
- Przygotowany farsz ułóż na piersiach pod skórą i włóż do środka kurczaka.
- Otwory zaszyj bawełnianą nicią. Nóżki zwiąż.
Jak zrobić faszerowanego kurczaka?
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
- Kurczaka posmaruj pozostałym masłem, oprósz przyprawą do kurczaka i piecz mniej więcej 60 minut.
- Podczas pieczenia polewaj kurczaka wytapiającym się tłuszczem.