Dlaczego jagodzianki są aż takie drogie? Ekspertka żywieniowa tłumaczy, jak wybrać najlepszą

jagodzianka fot. Adobe Stock, Dash
Jagodzianki to deser sezonowy, dlatego w wakacje bije rekordowe wyniki sprzedaży. Za jedną sztukę tej przyjemności trzeba jednak słono zapłacić. Z czego to wynika? Specjalistka żywieniowa Katarzyna Bosacka wyjaśnia, na co zwrócić szczególną uwagę przed zakupem tych lubianych owocowych drożdżówek.
/ 05.07.2024 11:29
jagodzianka fot. Adobe Stock, Dash

Jagodzianki w sezonie są u szczytu popularności i błyskawicznie znikają z półek w piekarniach oraz cukierniach. Rekordziści są w stanie zapłacić za sztukę ponad 30 złotych. W czym tkwi cały sekret?

Spis treści:

  1. Dlaczego jagodzianki tyle kosztują?
  2. Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak wybrać najlepszą

Dlaczego jagodzianki tyle kosztują?

Na koszt wyprodukowania jednej jagodzianki składa się bardzo wiele czynników. Są to między innymi procesy produkcyjne, wzrosty cen energii, koszty surowców, a także trendy rynkowe. Co więcej, cena jagód zależy od ich dostępności, a ta z kolei jest uzależniona od zbiorów oraz warunków pogodowych.

Połączenie ciasta drożdżowego z leśnymi owocami to raj dla podniebienia polskich klientów. Może właśnie dla tego wyjątkowego smaku całe ich tłumy ustawiają się w długich kolejkach.

Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak wybrać najlepszą

Ekspertka żywieniowa Katarzyna Bosacka podzieliła się na swoim kanale radą, na jakie szczegóły zwrócić uwagę przy zakupie tej słodkiej bułeczki, aby nie żałować później przepłaconej transakcji.

Specjalistka przede wszystkim podkreśliła, że uczciwe sklepy sprzedają ten produkt tylko latem, ponieważ jagoda to owoc sezonowy. Jeżeli zauważysz w piekarni jagodziankę poza okresem letnim to niemal pewne, że do jej produkcji wykorzystano mrożone owoce pozbawione wartości odżywczych. 

Mrożone jagody nie nadają się do drożdżówek, bo tracą świeżość, smak i aromat

- ostrzega Bosacka.

Specjalistka żywieniowa wymieniła szereg detali, dzięki którym od teraz wybierzesz jagodziankę bardziej świadomie. Przede wszystkim warto przyjrzeć się temu, jaki kolor ma nadzienie, bowiem właściwy kolor jagód to granatowy i fioletowy. Czerwone wnętrze alarmuje, że do środka został dodany szkodliwy barwnik. Co ciekawe puste jagodzianki nie oznaczają, że cukiernik chce nasz oszukać. Wręcz przeciwnie, od mokrych jagód wewnątrz naturalnie może wytworzyć się odrobina przestrzeni. 

Nie bój się substancji żelującej w jagodziankach. Niewielka jej ilość sprawia, że nadzienie jest spójne, a jagody nie oddzielają się od siebie

- dodaje ekspertka.

Czytaj także:
Dlaczego lody są takie drogie? Chodzi o 3 ważne czynniki
Przepis mojej babci na fit jagodzianki. Prawdziwe niebo w gębie
Znana ekspertka poleca te 5 przekąsek na podróż. Warto po nie sięgnąć na stacji

Redakcja poleca

REKLAMA