Reklama

Czy dodatkowy deser może dodać ci lat? Okazuje się, że tak. Węglowodany mają negatywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale również na wygląd skóry. Dostarczanie organizmowi nadmiernych ilości cukru wywołuje proces glikacji – trzeciej (po utlenianiu i zmianach hormonalnych) z odkrytych dotąd przyczyn starzenia się skóry. Jej konsekwencją jest m.in. utrata jędrności, zwiotczenie, powstawanie zmarszczek, zmiana owalu twarzy.

Glikacja – co to takiego

Jest naturalnym procesem (na poziomie komórkowym) wywoływanym nadmiarem cząstek glukozy (cukru prostego). Łączy się (i uszkadza) z białkami kolagenu i elastyny, które decydują o elastyczności i jędrności skóry. (Glikacja ma duży wpływ na zdrowie – jest odpowiedzialna za powstawanie powikłań w cukrzycy, przyczynia się do twardnienia naczyń krwionośnych i powstawania katarakty.);

Glikację przyspieszają promienie UV, bogata w cukier dieta, zanieczyszczenie powietrza, dym papierosowy – czyli wszystko to, co powoduje tzw. stres oksydacyjny skóry.

Skuteczna broń

  • Zrównoważona dieta – przede wszystkim ograniczenie cukru (zwróć uwagę, że jest dosłownie we wszystkim, nawet w kiełbasie – poprawia jej smak i konserwuje...). Dowiedziono już, że niektóre produkty (np. borówki czy yerba mate) hamują glikację;
  • Kosmetyki z karnozyną (naturalny peptyd) i antyoksydantami (wit. E, C i wyciągi roślinne).

Ewa Adamiak

Przeczytaj też:

19 sprawdzonych kremów przeciwzmarszczkowych
Jak prawidłowo nakładać krem do twarzy
Krem przeciwzmarszczkowy - jak go przygotować?

Reklama
Reklama
Reklama