Reklama

1. Najpierw szkło. Mycie rozpocznij od szkła: szklanek, spodeczków, kompotierek, kieliszków. Wymagają one nieco chłodniejszej wody (25-30 st. C.) niż pozostałe naczynia.

2. Porcelana i Fajans. Za nie zabierz się w drugiej kolejności. Myj je w cieplejszej wodzie (ok. 40 st. C). Naczynia podziel według stopnia zabrudzenia. Najpierw umyj te najmniej brudne.

3.Sztućce. Czyść na końcu, w chłodniejszej wodzie (ok. 30 st. C), bo w gorącej ostrza szybciej się tępią.

4.Detergenty. Gdy wybierasz płyn do mycia naczyń, zwróć uwagę na skład produktu, a zwłaszcza procentową zawartość anionowych środków powierzchniowo czynnych. Im jest ona większa, tym płyn skuteczniej zmywa. Bardziej opłaca się kupować preparaty o skoncentrowanej formule. Są wydajniejsze, na dłużej ci starczą.

5. Gąbka. Wybierz taką, która pasuje do twojej dłoni, nie powinna być zbyt duża. Wtedy lepiej sobie poradzi z trudno dostępnymi miejscami. Płyn aplikuj bezpośrednio na wilgotną gąbkę. W ten sposób oszczędzasz wodę i detergent.

Małgorzata Świgoń

Reklama
Reklama
Reklama